Βρεφική επιδερμίδα

Γιατί η βρεφική επιδερμίδα είναι τόσο ευαίσθητη;

Η βρεφική επιδερμίδα είναι λεπτότερη από αυτή των ενηλίκων, καθώς η ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας είναι πιο χαλαρά δομημένη και λιγότερο ανθεκτική. Ο δερματικός φραγμός που προστατεύει από τις βλαβερές ουσίες δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένος, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να είναι πιο ευάλωτη απέναντι στους εξωτερικούς παράγοντες.

Ο φυσικός όξινος μανδύας που προστατεύει την επιδερμίδα σχηματίζεται στα νεογέννητα κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους και ανανεώνεται στα παιδιά με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι στους ενήλικες. Ο εν λόγω μανδύας εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών.

Η ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας των παιδιών περιέχει περισσότερη υγρασία απ’ ότι η επιδερμίδα των ενηλίκων, ενώ παράλληλα παράγει λιγότερο σμήγμα. Αυτό σημαίνει ότι η επιδερμίδα των παιδιών και των βρεφών καλύπτεται από ένα ιδιαίτερα λεπτό στρώμα που απορροφά περισσότερη υγρασία αλλά έχει τάση για ξηρότητα. Η προστασία που παρέχει ενάντια στο κρύο και σε τραυματισμούς είναι επίσης μικρότερη.

Για ποιο λόγο πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης της βρεφικής επιδερμίδας;

Μετά τη γέννηση, η βρεφική επιδερμίδα πρέπει να προσαρμοστεί γρήγορα σε ένα νέο περιβάλλον. Μετά από μήνες παραμονής στο αμνιακό υγρό, η επιδερμίδα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες. Για αρκετό καιρό επικρατούσε η αντίληψη ότι τα προϊόντα μπάνιου δεν έπρεπε να χρησιμοποιούνται σε βρέφη. Πλέον γνωρίζουμε ότι ο καθαρισμός μόνο με νερό προκαλεί ξηρότητα στη βρεφική επιδερμίδα. Επειδή η βρεφική επιδερμίδα είναι τόσο ευαίσθητη, δεν μπορεί να ανεχτεί τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιεί ένας ενήλικας. Για το λόγο αυτό, στην HiPP έχουμε αναπτύξει μια σειρά ειδικά για την περιποίηση της βρεφικής επιδερμίδας, την HiPP Babysanft η οποία δεν περιέχει ανεπιθύμητες ουσίες και είναι ειδικά σχεδιασμένη για να καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες της ευαίσθητης βρεφικής επιδερμίδας.