Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Εδώ σας προσφέρουμε μια επισκόπηση των σταδίων ανάπτυξης των κινητικών δεξιοτήτων που μπορείτε να αναμένετε τους πρώτους 12 μήνες.

Σημείωση: το κάθε παιδί αναπτύσσεται στο δικό του χρόνο. Πολλά παιδιά περνούν από διαφορετικά στάδια ανάπτυξης το ένα μετά το άλλο, ενώ άλλα τα περνούν συγχρόνως. Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού σας, τότε παρακαλώ συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

Ηλικία (περίπου)Κινήσεις
ΝεογέννητοΤο μωρό σας κάνει ανεξέλεγκτες κινήσεις που καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από (ακούσια) αντανακλαστικά. Αν δώσετε στο μωρό σας ένα δάχτυλο, θα το αρπάξει αμέσως και θα το σφίξει. Αν χαϊδέψετε το πέλμα του ποδιού του, το μικρό πέλμα θα καμφθεί προς τα μέσα ωσάν για να αρπάξει κάτι.
3 μηνώνΤο μωρό σας μπορεί να κρατήσει το κεφαλάκι του πάνω όταν ξαπλώνει μπρούμυτα του ή όταν κάθεται. Το μωρό σας μπορεί να κρατιέται για λίγο σε ένα αντικείμενο.
3-7 μηνώνΤο μωρό σας αρχίζει να γυρίζει: πρώτα στο πλάι, στη συνέχεια από το στομάχι προς την πλάτη και στη συνέχεια από την πλάτη προς το στομάχι. Στην αρχή μπορεί να σηκώσει αντικείμενα με τα δύο χέρια, και αργότερα μπορεί να σηκώσει μικρότερα αντικείμενα με το ένα χέρι και να τα μεταφέρει στο άλλο.
7-10 μηνώνΤώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για να φτιάξετε το διαμέρισμά σας ασφαλές για το μωρό: το μωρό σας αρχίζει να να κινείται ανεξάρτητα (μπουσούλημα, καθιστό μπουσούλημα), και μαθαίνει να κάθεται. Μπορεί να σηκώσει μικρά αντικείμενα με τον αντίχειρα και τον δείκτη (λαβή ψαλιδιού), και αργότερα το μωρό σας μπορεί επίσης σηκώσει για παράδειγμα και ένα ψίχουλο με τις άκριες των δακτύλων του (λαβή τσιμπίδας).
9-13 μηνώνΤο μωρό σας μπορεί να κάθεται μόνο του και χωρίς βοήθεια.
9-15 μηνώνΤο μωρό σας μαθαίνει να σηκώνεται σε όρθια θέση ακουμπώντας στα έπιπλα και να προχωρά κρατώντας τα.
9-20 μηνώνΤο μωρό σας μπορεί να περπατήσει χωρίς βοήθεια και ανακαλύπτει τον κόσμο με τα δικά του δύο πόδια.

Το μωρό σας θα μάθει από μόνο του πώς να μπουσουλάει, να κάθεται και να περπατά μόλις είναι αυτό έτοιμο. Κάποια μωρά απλά αφήνουν πίσω ένα στάδιο ανάπτυξης, π.χ. το καθιστό μπουσούλημα ή το μπουσούλημα, άλλα μωρά αναπτύσσουν τους δικούς τους μοναδικούς τρόπους κινήσεων, π.χ. στριφογύρισμα.

Μπορείτε να ενθαρρύνετε το μωρό σας στις κινήσεις του δίνοντας του την ευκαιρία να εξασκηθεί και να αποκτήσει εμπειρία. Ξαπλώστε το μωρό σας πάνω σε μια κουβέρτα στο πάτωμα όσο πιο συχνά γίνεται και αφήστε το να κλωτσάει. Όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο, να το βάζετε μια μπρούμυτα και μια ανάσκελα. Για ένα μικρό διάστημα το μωρό σας θα μπορεί να κάθετε ίσια σε παιδικό καρεκλάκι. 

Κάντε μπόλικο χώρο για το μωρό σας μέσα στο διαμέρισμα σας, απαλλάσσοντάς το από πηγές κινδύνου. Το μωρό σας τώρα μπορεί να κινείται χωρίς περιορισμούς.