Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 5 της εγκυμοσύνης: Τέλος στην αβεβαιότητα

Η Εβδομάδα 5 σηματοδοτεί την αρχή του δεύτερου μήνα της εγκυμοσύνης σας. Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τότε που το παιδί σας δημιουργήθηκε όταν το ωάριό σας γονιμοποιήθηκε. 

Μέγεθος του μωρού την εβδομάδα 5

Την εβδομάδα 5 της εγκυμοσύνης σας, είναι ακόμα αδύνατο να δείτε το μωρό να μεγαλώνει στην κοιλιά σας σε έναν υπέρηχο. Ωστόσο, ένας κολπικός υπέρηχος που χρησιμοποιεί έναν ανιχνευτή θα μπορεί να ανιχνεύσει την αμνιακή κοιλότητα που περιέχει τώρα το μωρό σας. Αν μπορούσατε να το δείτε, θα μπορούσατε να πείτε ότι μοιάζει σαν ένα μικρό σουσάμι.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Την εβδομάδα 5 της εγκυμοσύνης σας, είναι ακόμα αδύνατο να δείτε το μωρό να μεγαλώνει στην κοιλιά σας σε έναν υπέρηχο. Ωστόσο, ένας κολπικός υπέρηχος που χρησιμοποιεί έναν ανιχνευτή θα μπορεί να ανιχνεύσει την αμνιακή κοιλότητα που περιέχει τώρα το μωρό σας. Αν μπορούσατε να το δείτε, θα μπορούσατε να πείτε ότι μοιάζει σαν ένα μικρό σουσάμι.

Την 5η εβδομάδα, το ωάριο (το οποίο έχει πλέον χωριστεί πολλές φορές) σχηματίζει μια επιμήκη «χορδή». Δεν μοιάζει ακόμα με τον άνθρωπο, παρόλο που όλα τα στοιχεία που τον καθιστούν άνθρωπο είναι ήδη στη θέση τους. Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την πρώτη και πιο σημαντική εξέλιξη: τον σχηματισμό του εγκεφάλου του μωρού σας.

Τα νεύρα τους αρχίζουν να αναπτύσσονται, τα οποία μια μέρα θα ελέγχουν όλες τις διαδικασίες στο σώμα τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι απίστευτα σημαντικά.

Από την 22η ημέρα (6η εβδομάδα) μετά τη γονιμοποίηση, ένας υπέρηχος θα μπορεί να ανιχνεύσει τη δραστηριότητα της καρδιάς του μωρού σας. Σε αυτό το στάδιο, θα μπορούσατε σχεδόν να πείτε ότι αποτελούνται μόνο από την καρδιά τους, επειδή αυτό το όργανο, το πιο σημαντικό από όλα, είναι αρχικά δυσανάλογα μεγάλο. Τέλος, θα χτυπά δύο φορές πιο γρήγορα από τη δική σας καρδιά .

Γνωρίζατε ότι σε κανένα στάδιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας το μωρό σας δεν λαμβάνει οξυγόνο μέσω των πνευμόνων του; Στην πραγματικότητα, ο μόνος τρόπος για να πάρουν το οξυγόνο που χρειάζονται είναι μέσω του πλακούντα. Μόλις πάρουν την πρώτη τους ανάσα, αρχίζουν να τροφοδοτούν τον εαυτό τους οξυγόνο.

 

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 5;

Αφού σταμάτησε η περίοδός σας ή λάβετε θετικό αποτέλεσμα από ένα τεστ εγκυμοσύνης, θα πρέπει να πάτε στον γυναικολόγο σας. Θα σας εξετάσουν για να διασφαλίσουν ότι το ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα σας και όχι στη σάλπιγγα. Ο γυναικολόγος σας θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό για να βεβαιωθούν ότι γνωρίζουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν.

Μετά από αυτό το πρώτο ραντεβού, η εγκυμοσύνη σας θα καταγραφεί. Ο γυναικολόγος σας θα σημειώσει τα πάντα για την πρόοδό σας και την εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας. Όλες οι εξετάσεις και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος θα καταγραφούν, καθώς και η αρτηριακή σας πίεση και η αύξηση του βάρους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις τιμές βάρους σας για να παρακολουθείτε την προσωπική σας αύξηση βάρους.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Σοβαρή ναυτία

Συμπτώματα όπως η ναυτία μπορεί να αυξηθούν για τις γυναίκες κατά τη στιγμή που ανακαλύπτουν ότι είναι έγκυες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το σώμα τους απελευθερώνει HCG.

Συμβουλές μαίας

«Συχνά θα αισθάνεστε λιγότερη ναυτία εάν τρώτε μικρές ποσότητες φαγητού σε τακτική βάση.»Dorothee Kutz, μαία.

Κυμαινόμενες ορμόνες

Θα δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε ό, τι σας λέει το σώμα σας. Οι γυναίκες που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες όπως είχαν προγραμματίσει είναι εξίσου έκπληκτες με αυτό το θαύμα της φύσης με τις γυναίκες των οποίων η εγκυμοσύνη δεν είναι προγραμματισμένη. Παρά τις ανησυχίες και τη σύγχυση που μπορεί να φέρουν νέα όπως αυτό, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης δημιουργούν μια αίσθηση συντριπτικής χαράς: η μαμά πρέπει να είναι στη σωστή ψυχική κατάσταση για να αντιμετωπίσει όλες τις αλλαγές που έρχονται.

Αύξηση βάρους

Εάν ζυγιστείτε, θα παρατηρήσετε ότι έχετε πάρει κάποια κιλά. Το σώμα σας αποθηκεύει τώρα τα αποθέματα που χρειάζεται για την εγκυμοσύνη, για τη γέννηση και για τον χρόνο εξοικονόμησης ενέργειας μετά τη γέννηση. Οι λιπαρές εναποθέσεις και το βάρος του αμνιακού υγρού, του πλακούντα και των μαστών (και φυσικά το μωρό σας!) συμβάλλουν στο βάρος που παίρνετε. Το σώμα σας μπορεί επίσης να διατηρήσει περισσότερο νερό από το συνηθισμένο.

Χρήσιμες συμβουλές

Βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε να προγραμματίζετε ραντεβού με το γιατρό σας.

Αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε επειδή θα χρειαστείτε πολλή δύναμη τους επόμενους μήνες.

Μιλήστε ανοιχτά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα για τα καλά νέα σας, καθώς ενδέχεται να είναι σε θέση να προσφέρουν συμβουλές και να σας καθησυχάσουν αν ανησυχείτε.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό φυλικό οξύ και ιδανικά παίρνετε συμπληρώματα που το περιέχουν.

 

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής

Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε αυτήν τη στιγμή, καθώς πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά και να αξιολογηθούν. Ορισμένοι τύποι βιταμινών μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς σε αυτό το στάδιο, εάν καταναλώνετε πάρα πολλές από αυτές. Υπάρχουν ειδικά συμπληρώματα που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στις γυναίκες τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, οπότε αναζητήστε συμβουλές για το τι είναι καλύτερο για εσάς.

Πρόσθετα ραντεβού σε περίπτωση πιο σοβαρών συμπτωμάτων

Ρωτήστε το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε επιπλέον ραντεβού. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικά και ποια όχι: για παράδειγμα, ο υπερβολικός έμετος μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν το σώμα σας στο να εξαντλεί ζωτικές ουσίες.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.