Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 10 της εγκυμοσύνης: Το μωρό σας αναπτύσσεται όμορφα

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 10

Μέχρι τώρα, το μωρό στην κοιλιά σας θα έχει μήκος μεταξύ 2,8 και 3,1 cm, σαν μια ρόγα σταφυλιού. Ζυγίζει μεταξύ 4,5 και 5 γραμμάρια, οπότε είναι ακόμα πολύ ελαφρύ.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Ένας υπέρηχος θα είναι σε θέση να εντοπίσει ένα μικροσκοπικό άτομο. Η εικόνα θα δείξει το κεφάλι του, το οποίο σε αυτό το στάδιο είναι ακόμη δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του. Την 10η εβδομάδα, το μωρό σας θα συνεχίσει να σηκώνει το κεφάλι του, να τεντώνεται και να κινείται πιο συχνά, αν και οι κινήσεις του θα εξακολουθούν να μην είναι συντονισμένες.

Στο τέλος των χεριών του μωρού σας, ο καρπός τους έχει ήδη σχηματιστεί και αναπτύσσονται μικρά δάχτυλα με τις αρθρώσεις τους. Τα πλέγματα μεταξύ των δακτύλων του θα έχουν εξαφανιστεί εντελώς μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και ο αντίχειρας με τον δείκτη του πλέον χωρίζονται. Σύντομα θα είναι σε θέση να κουνήσει τα δάχτυλά του καθώς προσπαθεί να σχηματίσει μια γροθιά - την πρώτη σωματική κίνηση που δείχνει σημάδια συντονισμού.

Ο σχηματισμός των δακτύλων του μωρού σας αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στην προετοιμασία για τη ζωή έξω από τη μήτρα σας, καθώς τα φυσικά αντανακλαστικά του σύντομα θα ενεργοποιηθούν.

Η μικρή του καρδιά χτυπά τόσο δυνατά και ο γιατρός σας θα μπορεί να την ανιχνεύσει σε μια εξέταση υπερήχου - και αν περιμένετε δίδυμα, θα μπορείτε να ακούσετε δύο καρδιακούς παλμούς.

Το μωρό σας δεν είναι πλέον τόσο ευάλωτο σε παραμορφώσεις από εξωτερικές επιρροές όπως ήταν κάποτε, καθώς οι περισσότερες παραμορφώσεις και δυσπλασίες αναπτύσσονται πριν από την εβδομάδα 10 της εγκυμοσύνης. Αυτό μειώνει επίσης τον κίνδυνο αποβολής, αν και δεν το αποκλείει ακόμη πλήρως. Ο βασικός κανόνας είναι ότι η κρίσιμη φάση έχει περάσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας 12 και, από τότε, ο κίνδυνος αποβολής μειώνεται.

Μέχρι την 10η εβδομάδα, όλα τα ζωτικά εσωτερικά όργανα του μωρού σας είναι στη θέση τους, ο εγκέφαλός του συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά και οι νευρικές οδοί του σχηματίζονται και γίνονται πιο περίπλοκες, έτσι ώστε ο εγκέφαλός του να μπορεί να παραμένει ενεργός και να λαμβάνει ερεθίσματα. Ένα σημαντικό ερέθισμα για το μωρό σας είναι η ακοή, και αυτή την εβδομάδα θα αναπτυχθεί η εξωτερική δομή του αυτιού του. Αυτή η δομή αποτελείται από ιστό χόνδρου και αντιλαμβάνεται  τα ηχητικά κύματα, στέλνοντάς τα στον εγκέφαλο.

Όλα τα ζωτικά όργανα του παιδιού σας έχουν πλέον σχηματιστεί.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 10

Τα πράγματα θα έχουν καλυτερεύσει λίγο για εσάς μέχρι τώρα, και θα χαρείτε όταν μάθετε ότι ο κίνδυνος αποβολής μειώνεται σημαντικά.

Πιθανότατα δεν θα αισθάνεστε πια ναυτία, και όλα τα άλλα τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως ο πόνος στην κοιλιά σας.

Σταδιακά θα αισθάνεστε πολύ καλύτερα και η χαρά για την εγκυμοσύνη σας θα αυξάνεται καθημερινά . Η κίνηση και η δημιουργικότητά σας θα αυξηθούν και σύντομα θα αρχίσετε να κάνετε σχέδια και να σκέφτεστε πώς μπορείτε να προετοιμάσετε το σπίτι σας όταν έρθει το μωρό.

Τις επόμενες εβδομάδες, το σώμα σας θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο στρογγυλεμένο και θα αντιμετωπίσετε τη φυσιολογική αύξηση βάρους που προκαλεί η εγκυμοσύνη. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι μέγιστης σημασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο για την ανάπτυξη του μωρού σας όσο και για τη δική σας υγεία.

Κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Θα πρέπει να είναι προφανές σε σας ως μαμά, ότι δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Σίγουρα δεν έχετε καμία δικαιολογία για να μην γνωρίζετε ότι ακόμη και «μια μικρή σταγόνα» μπορεί να βλάψει το μωρό σας. Ούτε είναι αλήθεια ότι τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η μπύρα και το κρασί, είναι λιγότερο επιβλαβή.

Κάθε δευτερόλεπτο, κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα, το μωρό σας μεγαλώνει από κύτταρα που αναπαράγονται συνεχώς - και το αλκοόλ καταστρέφει αυτά τα κύτταρα. Οι ενήλικες έχουν αναπτύξει πλήρως όργανα και εγκέφαλους, δίνοντάς τους μεγαλύτερη αντοχή στο αλκοόλ, αλλά το μωρό σας είναι  πραγματικά ανυπεράσπιστο.

Το μωρό σας αναπτύσσεται πολύ γρήγορα τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αρχίζουν να σχηματίζονται οι πρώτες δομές που θα πρέπει να επιβιώσουν έξω από τη μήτρα. Ο σκελετός του, οι μύες, ο εγκέφαλος και τα συστήματα οργάνων πρέπει να αναπτυχθούν σωστά για να αποφευχθούν παραμορφώσεις.

Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ μόλις ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος. Στην πραγματικότητα, είναι καλή ιδέα να σταματήσετε το αλκοόλ μόλις αρχίσετε να προσπαθείτε για ένα μωρό, ή αν νομίζετε ότι η γονιμοποίηση μπορεί να ήταν επιτυχής.

Υπάρχουν επίσης και άλλα ποτά που πρέπει να αποφύγετε. Τα ανθρακούχα ποτά,  μπορεί να περιέχουν καφεΐνη και φωσφορικό οξύ, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν επίσης πολύ ζάχαρη, και θερμίδες που αυξάνουν άσκοπα την ποσότητα βάρους.

Τα μαγαζιά προσφέρουν μια ποικιλία ποτών με βάση χυμούς φρούτων και ανθρακούχο νερό, οπότε δεν χρειάζεται να αφήσετε πίσω  την κοινωνική σας ζωή για να αποφύγετε το αλκοόλ. Δοκιμάστε ποτά με τζίντζερ ή λεμόνι, τα οποία είναι καλά για την ψυχική σας κατάσταση και για το μωρό σας.

Εάν, όπως οι περισσότερες έγκυες γυναίκες, έχετε δυσπεψία ή καούρα, ο μάραθος μπορεί να βοηθήσει.

Συμβουλές μαίας

«Τα ανθρακούχα ποτά μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν εάν αισθάνεστε ναυτία ή έχετε προβλήματα κυκλοφορίας, αλλά δεν πρέπει να τα πίνετε για να ξεδιψάσετε ή ως τακτικό μέρος της καθημερινής πρόσληψης υγρών». Dorothee Kutz, μαία

Καλύτερες συμβουλές

  • Κοιτάξτε στην ντουλάπα σας για χαλαρά, άνετα ρούχα.
  • Θυμηθείτε, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να σκέφτεστε ονόματα για το παιδί σας
  • Τώρα είναι η ώρα να αρχίσετε να κάνετε μασάζ  με κρέμες στην κοιλιά και στους μηρούς σας, καθώς αυτές είναι οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο όσο αυξάνεται το βάρος σας..

 

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Προστατεύοντας το δέρμα σας

Εάν στο παρελθόν υποφέρατε από ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα, η εγκυμοσύνη σας μπορεί να το επιδεινώσει. Διάφορα προϊόντα είναι διαθέσιμα για αποτελεσματική περιποίηση της επιδερμίδας που διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο και ενισχύουν την ελαστικότητά του.

Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε για το δέρμα σας, ωστόσο, μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.