Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 27 της εγκυμοσύνης: Το μωρό σας αναπτύσσει την αίσθηση της γεύσης

Την εβδομάδα 27, πλησιάζετε στο τέλος του έβδομου μήνα της εγκυμοσύνης σας και στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 27

Το μέσο μέγεθος του μωρού σας είναι μεταξύ 36 και 36,6 εκατοστών. Ζυγίζει τώρα περίπου 940 γραμμάρια, σχεδόν ένα κιλό. Τις επόμενες εβδομάδες, το βάρος του θα τριπλασιαστεί και το μήκος του θα αυξηθεί σημαντικά, έτσι ώστε να φτάσει σε μέγεθος που τα κάνει έτοιμα για γέννηση τους.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Την εβδομάδα 27, το μωρό σας μπορεί να κάνει περισσότερα από το να διακρίνει απλώς το φως και το σκοτάδι με τα μάτια του: μπορεί πλέον να ανοιγοκλείσει τα μάτια του.

Το μωρό σας αποκτά την αίσθηση της γεύσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορει να δοκιμάσει γεύσεις στο αμνιακό υγρό που πίνει. Οι γεύσεις που παίρνει εξαρτώνται από το τι τρώτε - μερικές από τις γεύσεις στο φαγητό σας φτάνουν στο αμνιακό υγρό με το οποίο τρέφεται.

Η ανάπτυξη της όρασης και της γεύσης του σχετίζεται στενά με την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Η επιφάνειά του ήταν προηγουμένως επίπεδη, αλλά οι πρώτες αυλακώσεις τώρα αρχίζουν να σχηματίζονται την εβδομάδα 27, οι οποίες επιτρέπουν τις διαδικασίες σκέψης και αισθητηριακής αντίληψης.

Οι αναλογίες του σώματος του μωρού σας πλησιάζουν επίσης πιο κοντά στο πώς θα είναι όταν γεννηθεί. Για παράδειγμα, το κεφάλι του μεγαλώνει τώρα πιο αργά καθώς το υπόλοιπο σώμα του αναπτύσσεται. Μέχρι στιγμής δεν έχει υποδόριο λίπος, γι 'αυτό το δέρμα στο σώμα του εξακολουθεί να φαίνεται πολύ ζαρωμένο. Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει καθώς αναπτύσσονται περισσότερα λιποκύτταρα, έτσι ώστε αυτές οι ρυτίδες να έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι τη στιγμή που θα γεννηθεί. Τις επόμενες εβδομάδες, από τώρα μέχρι τη γέννηση, θα βιώσει μια τεράστια ώθηση ανάπτυξης, την οποία θα δείτε ξεκάθαρα όταν έχετε τα επόμενα ραντεβού με το γιατρό σας.

Το μωρό σας έχει πλέον μπαίνει σε ρυθμό αφύπνισης και ύπνου, αν και δυστυχώς δεν συμπίπτει με τα δικά σας ωράρια - θα είναι συχνά ενεργό και θα κινείται όταν θέλετε να ξαπλώσετε ή να κοιμηθείτε. Ο λόγος για αυτό είναι απλός: το σώμα σας προετοιμάζεται για τη γέννηση του παιδιού σας. Οι ορμόνες που εμπλέκονται στη γέννηση είναι ενεργές (αν και σε εξασθενημένη μορφή) την ακριβή στιγμή που ξεκουράζεστε και το μωρό σας αντιδρά σε αυτήν την επίδραση.

Σε αυτό το στάδιο, οι πνεύμονες του μωρού σας έχουν αναπτυχθεί τόσο ώστε να επιβιώσουν σε πιθανότητα πρόωρης γέννησης. Η μηχανική υποστήριξη θα εξακολουθούσε να απαιτείται εάν γεννηθεί την εβδομάδα 27, αλλά δεν υπάρχει πλέον σημαντική απειλή για την ζωή του παιδιού.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 27

Η κοιλιά σας θα μεγαλώνει και θα αισθάνεστε χαρά – ειδικά αν το μωρό σας δεν κινείται ακριβώς τις στιγμές που θέλετε να ξεκουραστείτε ή να κοιμηθείτε. Θα υπάρχει λιγότερος χώρος στην κοιλιά σας πλέον και θα δέχεστε μικρές κλωτσιές. Αυτά τα λάκτισμα μπορεί να είναι επώδυνα και θα τα βιώνετε περισσότερο, φυσικά, εάν περιμένετε δίδυμα.

Οι σύνδεσμοι που στηρίζουν τη μήτρα σας υπόκεινται σε μεγάλη πίεση καθώς αυξάνεται σε μέγεθος και το μωρό σας κινείται. Το αίσθημα τραβήγματος στην κοιλιά σας και ο πόνος στην πλάτη είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που θα αντιμετωπίσετε ως αποτέλεσμα της εβδομάδας 27. Δεν θα αισθάνεστε πια ναυτία, καθώς το σώμα σας έχει πλέον προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στις ορμόνες και στις  αλλαγές που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Μεγαλύτερη όρεξη

Τώρα θα διαπιστώσετε ότι έχετε μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό καθώς το σώμα και το μωρό σας ζητούν τις επιπλέον θερμίδες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Όταν ψωνίζετε, προσπαθήστε να αγοράσετε υγιεινά σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, γιαούρτια και smoothies. Η παρακολούθηση του βάρους σας είναι σημαντική.

Παρατηρώντας τις συστολές πρακτικής

Δυστυχώς, θα διαπιστώσετε ότι ο ύπνος και άλλες περίοδοι ξεκούρασης συνεχίζουν να διαταράσσονται. Το σώμα σας, προετοιμάζεται για την γέννηση και θα αισθάνεστε συσπάσεις (η μήτρα σας συσπάται για περίπου μισό λεπτό κάθε φορά) κάθε τόσο, ειδικά όταν προσπαθείτε να ξεκουραστείτε. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι καλή πρακτική όταν έρχεται το μωρό, καθώς ο ύπνος σας θα διαταράσσεται τακτικά από το μωρό σας. Αυτές οι συστολές εξάσκησης δεν θα σας προκαλέσουν πόνο, σε αντίθεση με τις συστολές που προκαλούν τοκετό και διαστέλλουν τον τράχηλο σας. Οι γυναίκες που είχαν προηγουμένως βιώσει τοκετό θα αισθανθούν αυτές τις συστολές λιγότερο σε σύγκριση με τις γυναίκες που γεννούν για πρώτη.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Φροντίστε να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερα υγιεινά σνακ όπως φρούτα και λαχανικά.
  • Για να ικανοποιήσετε τις αυξημένες ημερήσιες ανάγκες σας σε βιταμίνη C, μπορείτε να φάτε:
    1 φλιτζάνι φράουλες,
    1 ακτινίδιο,
    1 φλιτζάνι μπρόκολο στον ατμό
  • Υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορείτε να κάνετε για να δώσετε στον εαυτό σας μια γρήγορη ώθηση ενέργειας: βεβαιωθείτε ότι κάθεστε άνετα, τρίψτε τα χέρια σας μερικές φορές, και έπειτα καλύψτε τα μάτια σας με αυτά λέγοντας στον εαυτό σας: «Νιώθω ανανεωμένη και χαλαρή. «Αυτό θα κάνει καλό σε εσάς και το μωρό σας.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Πού θα γεννήσετε

Από την εβδομάδα 27 και μετά, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για το νοσοκομείο που θα γεννήσετε και θα κανονίσετε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.