Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 35 της εγκυμοσύνης: Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας λειτουργεί τώρα ανεξάρτητα

Βρίσκεστε στη δεύτερη εβδομάδα του ένατου μήνα της εγκυμοσύνης σας και στο τρίτο τρίμηνο. Η γέννηση του παιδιού σας πλησιάζει, εσείς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα είστε πολύ ενθουσιασμένοι και ανυπόμονοι.

Μέσα στη μήτρα σας, το μωρό σας ετοιμάζεται τώρα να γεννηθεί.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 35

Το μωρό σας έχει αποκτήσει άλλο ένα εκατοστό σε μήκος και τώρα είναι περίπου 46 εκατοστά. Ζυγίζει  περίπου 2,5 κιλά – σχεδόν όσο το βάρος γέννησής του. Από τώρα έως τη γέννηση, θα συνεχίσει να αυξάνουν τα προστατευτικά λίπη, τα οποία θα αυξήσουν το βάρος του σε περίπου 3,5 κιλά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις: κάθε μωρό είναι διαφορετικό και το πραγματικό μήκος και βάρος τους θα παραμείνει μια έκπληξη έως ότου γεννηθεί (αν είναι δίδυμα, είναι μεγαλύτερη έκπληξη καθώς είναι πιο δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα πόσο ζυγίζουν στη μήτρα).

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Παρόλο που το μωρό σας μπορεί να συντονίσει τις κινήσεις του πολύ καλά την εβδομάδα 35, δυστυχώς δεν έχει πολύ χώρο. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι μικρότερες, πιο λεπτές ενέργειες όπως το να αγγίζει τη μύτη του, να κρατά τον ομφάλιο λώρο και να πιπιλίζει τον αντίχειρά.

Συνεχίζει επίσης να διαμορφώνει τα αντανακλαστικά του. Αν αισθανθεί φως θα στραφεί προς αυτό, το αντανακλαστικό αναπνοής του είναι έτοιμο, αν και αυτό δεν θα γίνει μέχρι να πάρει την πρώτη του αναπνοή όταν γεννηθεί.

Τα πεπτικά όργανα του μωρού σας, όπως τα νεφρά και το ήπαρ, έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν. Και τα δύο παίζουν σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών από το σώμα: τα δύο νεφρά απαλλάσσουν τα μεταβολικά απόβλητα μέσω των ούρων, ενώ τα ηπατικά κύτταρα αποθηκεύουν πρωτεΐνες και βιταμίνες που δεν χρειάζονται όταν καταναλώνονται. Το συκώτι μετατρέπει τη ζάχαρη σε γλυκόζη και την απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος (μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία για τη διατροφή του μωρού όταν θα βρίσκεται έξω από τη μήτρα) και παράγει μια παχύρρευστη ουσία που ονομάζεται χολή, η οποία απαιτείται για τη διάσπαση της τροφής. Η χολή αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, και δίνει στα κόπρανα το τυπικό τους χρώμα.

Στο έντερο του μωρού σας, αρχίζει να σχηματίζεται μια ουσία που ονομάζεται μεκόνιο. Το μεκόνιο είναι αυτό που το μωρό σας θα εκκρίνει τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση.

Το ανοσοποιητικό σύστημα στο σώμα του μωρού σας λειτουργεί τώρα ανεξάρτητα από την κυκλοφορία του αίματός σας. Έχει απορροφήσει όλα τα αντισώματα που χρειάζεται για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, οπότε θα προστατεύεται από τους τυπικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους μόλις γεννηθεί. Ωστόσο, το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως: θα χρειαστούν λίγα χρόνια (συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε επιβλαβή βακτήρια για να είναι άνοσο σε αυτά) για να είναι σε θέση να προστατευθεί, έτσι τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στα παθογόνα. Το μητρικό γάλα σας, και ειδικότερα η μορφή του που ονομάζεται πρωτόγαλα που παράγετε στην αρχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς περιέχει αντισώματα που χρειάζονται για να αναπτύξει το μωρό σας υψηλή ανοσία.

Ένα μωρό που γεννήθηκε πρόωρα την εβδομάδα 35 θα είχε πολύ καλή πιθανότητα να προσαρμοστεί στον κόσμο έξω από τη μήτρα και να εξελιχθεί σε έναν φυσιολογικό, υγιή άνθρωπο.

 

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 35

Οι προκλήσεις της προχωρημένης εγκυμοσύνης συνεχίζονται. Η μετακίνηση, και η αναπνοή, θα γίνει πιο δύσκολη και θα συνεχίσετε να ρωτάτε «Πόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να περιμένω;».

Μια παρηγοριά είναι ότι οι αναπνευστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε θα διευκολυνθούν καθώς η μήτρα σας κινείται προς τα κάτω, μειώνοντας την πίεση στους πνεύμονές σας. Ωστόσο, ο ψευδής τοκετός που το κάνει αυτό, ο οποίος θα ξεκινήσει σύντομα, θα σημαίνει ότι αισθάνεστε σφίξιμο στην κοιλιά σας, αίσθημα έλξης στη μήτρα σας και πιθανώς ελαφρά ναυτία και διάρροια επίσης. Σε αντίθεση με τον πραγματικό τοκετό, οι ψευδείς συστολές δεν εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεν γίνονται πιο έντονες ή επώδυνες, οπότε παρόλο που ίσως να μην μπορείτε να πείτε εάν είναι το πραγματικό πράγμα ή όχι στην αρχή, τα διαστήματα θα σας μαρτυρήσουν σύντομα «τι είναι τι».

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Εκτός από τις ψευδείς συσπάσεις, σταδιακά θα παρατηρείτε όλο και περισσότερο, κάτι που θα σας βοηθήσει τουλάχιστον να αναπνέετε λίγο πιο εύκολα, υπάρχουν μερικά συμπτώματα στην εβδομάδα 35 που μπορούν να διαρκέσουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έως τη γέννηση.

Αδυναμία της ουροδόχου κύστης

Η πίεση που ασκεί η μήτρα στην κύστη σας μπορεί να προκαλέσει αδυναμία της ουροδόχου κύστης. Ο ψευδής τοκετός προκαλεί τη μήτρα και το μωρό σας να κινηθούν προς τα κάτω προς στη λεκάνη, γεγονός που αυξάνει την πίεση στην ουροδόχο κύστη σας. Θα γεμίσει επομένως πιο γρήγορα, οπότε θα πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα ακόμη πιο συχνά.

Προβλήματα κυκλοφορίας

Ένα άλλο συνεχές σύμπτωμα είναι τα προβλήματα κυκλοφορίας. Αν ξαπλώνετε στην πλάτη σας, για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να σηκωθείτε ξανά αμέσως. Αυτό προκαλείται από την πίεση που ασκεί η μήτρα σας στη φλέβα, τη φλέβα που παρέχει αίμα στην καρδιά: λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά, έτσι λιγότερο αίμα και οξυγόνο κυκλοφορεί γύρω από το σώμα σας και μπορεί να αισθανθείτε ζάλη και ναυτία. Οι γιατροί αποκαλούν αυτό το «σύνδρομο της φλέβας», και αν το καταλάβετε, θα πρέπει να αλλάξετε τη θέση του ύπνου σας και να ξεκουραστείτε όσο μπορείτε. Για αυτόν τον λόγο, από την 31η εβδομάδα και μετά, συνιστάται να κοιμάστε στο πλάι- εάν επιλέξετε να κοιμηθείτε ανάσκελα, βεβαιωθείτε ότι το άνω μέρος του σώματός σας είναι ελαφρώς ανυψωμένο.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Αγοράστε λίγο λάδι περινεϊκού μασάζ και κάντε μασάζ στην περιοχή μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού σας τακτικά για να το κάνετε πιο ευέλικτο και έτοιμο για την γέννηση.
  • Έχετε ετοιμάσει τα πάντα; Υπάρχει ακόμα χρόνος να αγοράσετε τα τελευταία πράγματα που χρειάζεστε και να ολοκληρώσετε οτιδήποτε άλλο πρέπει να κάνετε.
  • Δημιουργήστε μια λίστα επιθυμιών για το πώς θέλετε να γίνει η γέννηση. Μιλήστε με τον σύντροφό σας για αυτό - θα σας βοηθήσει πάρα πολύ αν ξέρει ακριβώς τι θέλετε και το πιο σημαντικό αυτό που δεν θέλετε, κατά τη διάρκεια αυτής της μοναδικής εμπειρίας. Εάν έχετε χρόνο και αισθάνεστε την επιθυμία, μαγειρέψτε όσο μπορείτε. Χωρίστε το σε μικρότερα τμήματα και παγώστε το - κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση, θα είστε ευγνώμονες για την προοπτική σας και τα έτοιμα γεύματα.
  • Εάν έχετε πρησμένα πόδια, δοκιμάστε να κόψετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα βράδια καθώς αυξάνουν την ποσότητα νερού που διατηρείτε στον ιστό σας.

Συμβουλές μαίας

«Μην χρησιμοποιείτε στα φαγητά σας όσπρια, λάχανο, κρεμμύδια ή άλλα συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν αέρια. Θα ανακαλύψετε αργότερα αν το μωρό σας αντιδρά σε αυτά με αερισμό ή όχι, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγετε τον κίνδυνο αυτές τις πρώτες ημέρες.» Dorothee Kutz, μαία

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Εναλλακτικοί τρόποι προετοιμασίας για τη γέννηση

Εκτός από το περινεϊκό μασάζ, υπάρχουν και άλλοι τρόποι προετοιμασίας για τη γέννηση που μπορεί να το κάνουν λίγο πιο εύκολο όταν έρθει η ώρα. Ένα απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε από τώρα και στο εξής είναι να πίνετε τσάι, το οποίο θα κάνει τη δίοδο γέννησής πιο μαλακή.

Η κατανάλωση λιναρόσπορου καθημερινά (μπορείτε να το βάλετε σε μούσλι, για παράδειγμα) καθιστά επίσης τους βλεννογόνους του σώματός σας πιο ελαστικούς και εύκαμπτους - αλλά βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολλά υγρά μετά την κατανάλωση λιναρόσπορου, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Ένα καθημερινό ατμόλουτρο έχει παρόμοιο αποτέλεσμα: βράστε λίγο νερό και ανακατέψτε το σε ένα μπολ με αποξηραμένα λουλούδια σανού, τα οποία μπορείτε να πάρετε από τον φαρμακοποιό σας. Αφήστε τον ατμό να κρυώσει λίγο και βάλτε το μπολ στην τουαλέτα. Στη συνέχεια, βγάλτε τα ρούχα σας και καθίστε στην τουαλέτα για περίπου 20 λεπτά, έτσι ώστε ο ατμός να ανεβαίνει.

Ο βελονισμός δεν είναι απλώς χρήσιμος για τη θεραπεία διαφόρων συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτή η ανατολική θεραπεία είναι χρήσιμη κατά την προετοιμασία του τοκετού. Περίπου τέσσερις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία γέννησης του μωρού σας, ένας ειδικός βελονισμού μπορεί να χρησιμοποιήσει βελόνες για να διεγείρει ορισμένα σημεία στο σώμα σας για να βοηθήσει τη διαδικασία γέννησης να γίνει πιο ομαλά και πιο γρήγορα. Πολλές γυναίκες το έχουν βρει εξαιρετικά χρήσιμο, οπότε κλείστε ένα ραντεβού αν νομίζετε ότι θέλετε να το δοκιμάσετε.

Συμβουλές μαίας

«Η ασφαλιστική σας, δυστυχώς δεν θα καλύψει αυτόν τον« προπαρασκευαστικό βελονισμό ». Αν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, αξίζει - έχετε μια αναζωογονητική επίδραση που θα σας βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης σας. Θα νιώσετε ισχυρότεροι καθώς ετοιμάζεστε να γεννήσετε και θα ανακάμψετε πιο γρήγορα αργότερα, καθώς το σώμα σας δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τόσα από τα αποθέματά του.» Dorothee Kutz, μαία

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.