Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 37 της εγκυμοσύνης: Το παιδί σας έτοιμο για την γέννηση

Την εβδομάδα 37, είστε τον δέκατο μήνα της εγκυμοσύνης σας. Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι η εγκυμοσύνη διαρκεί 9 μήνες, αλλά στην πραγματικότητα είναι λίγο περισσότερο μέχρι να γεννηθεί το μωρό, οπότε είναι καλύτερο να το σκεφτούμε ότι διαρκεί περίπου 9 ½ μήνες. Θα ετοιμαστείτε για τη ζωή ως μαμά, και το μωρό σας θα  προετοιμαστεί για την ημέρα που θα γεννηθεί.

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 37

Το μωρό σας έχει αποκτήσει άλλο ένα εκατοστό μήκους από την περασμένη εβδομάδα, κάνοντάς τα τώρα 48 εκατοστά. Ζυγίζει 2927 γραμμάρια, σχεδόν 3 κιλά, οπότε σύντομα θα είναι στο βάρος γέννησής του.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Από την εβδομάδα 37, το μωρό σας είναι έτοιμο για την γέννηση και την ζωή εκτός της μήτρας σας. Θα χρησιμοποιήσει τον υπόλοιπο χρόνο μέχρι τη μεγάλη μέρα για να βάλει περισσότερα αποθέματα λίπους, κερδίζοντας περίπου 20-30 γραμμάρια την ημέρα σε μάζα σώματος. Περίπου το 15 τοις εκατό του σωματικού βάρους του είναι τώρα λίπος, γεγονός που τους επιτρέπει να διατηρεί και να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του μετά τη γέννησή του, ώστε να μην κρυώνει πολύ και να αναπτυχθεί σωστά. Τα λιπώδη κύτταρα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορούν να μετατρέψουν το λίπος σε θερμότητα σε κάθε μεμονωμένο κύτταρο, πράγμα που σημαίνει ότι το νεογέννητο μωρό σας μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του λίγο-πολύ σταθερή.

Τώρα, λίγο πριν από τη γέννηση, το μωρό σας χάνει το μεγαλύτερο μέρος των μαλλιών lanugo και το κηρώδες υλικό που καλύπτει το δέρμα του. Λίγο και από τα δύο θα παραμείνουν και θα είναι ορατά στο δέρμα τους όταν γεννηθεί.

Το κρανίο και ο εγκέφαλος του μωρού σας συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέχρι τη γέννηση, ενώ τα άλλα όργανα έχουν ήδη πλήρως σχηματιστεί και κάνουν τις προεργασίες τους. Τα μαλλιά και τα κύτταρα του δέρματος lanugo απορρίπτονται στο αμνιακό υγρό, το οποίο συνεχίζει να πίνει. Αυτά θα αποτελέσουν μέρος μιας μαύρης, κολλώδους ουσίας που παράγεται στο έντερο και θα εκκρίνεται από το σώμα του ως τα πρώτα κόπρανα μετά τη γέννησή του.

Την εβδομάδα 37, ο ψευδής τοκετός είχε συνήθως ως αποτέλεσμα το μικρό κεφάλι τους να κινείται προς το κατώτερο μέρος της  λεκάνη σας, η οποία είναι η ιδανική θέση για τοκετό. Είναι μια άβολη θέση για αυτό καθώς δεν μπορεί να κινηθεί πολύ, οπότε ανυπομονεί να βγει από τη μήτρα σας και να κινηθεί πιο ελεύθερα. Τα περισσότερα μωρά εκείνη την περίοδο κοιμούνται, συγκεντρώνοντας δύναμη για την ημέρα της γέννησης.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 37

Ίσως αισθάνεστε ανήσυχες και αναστατωμένες με αυτό που πρόκειται να ζήσετε. Ειδικά αν αυτό είναι το πρώτο σας μωρό, δεν θα είστε σίγουρες τι σημαίνουν τα συμπτώματα του σώματός σας και δεν θα ξέρετε αν υποδεικνύουν ότι η μέρα του τοκετού είναι κοντά.

Συμβουλές μαίας

«Λένε ότι είναι η ώρα που αρχίζετε να«βαριέστε »με την εγκυμοσύνη και απλά θέλετε να γεννήσετε. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν είναι κακό - δεν θα κρατήσει πολύ καιρό μέχρι να αποκτήσετε το μωρό σας.» Dorothee Kutz, μαία

Πλησιάζετε στο τέλος του ημερολογίου εγκυμοσύνης σας και δεν έχετε πολύ χρόνο για να κάνετε τις τελικές προετοιμασίες για την άφιξη του μωρού σας. Μέχρι τώρα, θα πρέπει να γνωρίζετε με βεβαιότητα που θα γεννήσετε το μωρό σας και ποιον θέλετε να έχετε μαζί σας ενώ γεννάτε. Η τσάντα σας πρέπει να είναι συσκευασμένη, και εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να γνωρίζετε πού είναι όταν την χρειάζεστε. Εάν δεν το έχετε κάνει ακόμη, πρέπει να κάνετε σχέδια με τον σύντροφό σας για το πότε θα να μεταφερθείτε στο μαιευτήριο.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Τα εσωτερικά σας όργανα αισθάνονται αυξανόμενη πίεση

Εάν δεν έχει συμβεί ακόμη ψευδής τοκετός, θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Αυτό θα αυξήσει το φορτίο στη λεκάνη και το πυελικό έδαφος, το οποίο θα αισθανθείτε ως ένα είδος πίεσης προς τα κάτω, αν και αυτό σημαίνει ότι οι πνεύμονές σας δεν θα είναι τόσο συμπιεσμένοι και μπορείτε να αναπνέετε πιο ελεύθερα. Οι ασκήσεις όπου κινείστε με απαλή, κυκλική κίνηση θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις μυϊκές κράμπες του πυελικού εδάφους, να μειώσετε την πίεση, να σας χαλαρώσουν, καθώς και να βοηθήσετε το μωρό σας να πάρει τη θέση του για τη γέννηση.

Παρατηρώντας τα πρώτα σημάδια ότι ο τοκετός είναι κοντά.

Η διαδικασία του τοκετού θα μπορούσε τώρα να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Συχνά πρώιμα σημάδια που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι αέρια και διάρροια, έμετο, πονοκεφάλους, σοβαρό πόνο στην πλάτη και κοιλιακό άλγος, αλλά το σημαντικότερο σημάδι τοκετού είναι όταν παρατηρήσετε ότι εκκρίνεται αίμα. Αυτό δείχνει ότι το βύσμα βλέννας μπροστά από τον τράχηλο σας χαλαρώνει. Όταν «σπάνουν τα νερά», ο αμνιακός σάκος θα σκάσει,  στις περισσότερες περιπτώσεις, κάτι που θα παρατηρήσετε ως ανατροπή αμνιακού υγρού που βγαίνει από τον κόλπο σας. Η ώρα του τοκετού έφτασε, οπότε δεν πρέπει να το αφήσετε περισσότερο πριν ξεκινήσετε για το νοσοκομείο.

Συμβουλές μαίας

«Αν δεν είστε σίγουρες, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μπουκάλι ζεστό νερό στην πλάτη σας. Εάν οι συστολές μαλακώσουν, δεν είναι η ώρα της γέννας.

Μια άλλη ένδειξη είναι εάν μπορείτε να μιλήσετε κατά τη διάρκεια των συστολών: εάν όχι, πρέπει να πάτε κατευθείαν στο νοσοκομείο.

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε αδιαθεσία στο σπίτι, πηγαίνετε κατευθείαν στο νοσοκομείο.» Dorothee Kutz, μαία

Χρήσιμες συμβουλές

  • Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε και προσπαθήστε να απολαύσετε το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
  • Κάνετε σχέδια για τη στιγμή που ξεκινά η γέννηση: Πώς θα φτάσετε στη μονάδα νοσοκομείου / μαιευτηρίου; Ποιος θα έρθει μαζί σας; Και άλλα σχετικά ερωτήματα. Αυτό θα σας βοηθήσει μειώνοντας τα επίπεδα άγχους σας.
  • Μπορείτε να φοράτε πολύ απορροφητικές σερβιέτες υγιεινής για να μην λερώσετε το εσώρουχό σας εάν τα νερά σας σπάσουν ξαφνικά.
  • Αρχίστε να σκέφτεστε την ώρα μετά τη γέννηση, όταν θα ανακτήσετε τη δύναμή σας .

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Η αντίδραση στα σημάδια του ότι γεννάτε

Είστε καλά ενημερωμένες με όλες αυτές τις θεωρητικές γνώσεις σχετικά με τα σωματικά συμπτώματα που δείχνουν ότι πρόκειται να γεννήσετε. Ωστόσο, είναι σύνηθες να μην αισθάνεστε σίγουρες. Επομένως, συζητήστε όλες τις πιθανότητες με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας πει ποια συμπτώματα θα εμφανίσετε - Ζητήστε του επιπλέον, να σας εξηγήσει τι θα συμβεί μετά τη γέννηση και πώς θα στηρίξει εσάς και το μωρό σας στο σπίτι. Αυτό θα σας δώσει ηρεμία και θα σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε την πρόκληση της γέννησης με αυτοπεποίθηση.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.