Mini mixed green pie – Χορτοπιτάκια

Για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και των γνωστικών λειτουργιών των μικρών σας
Κατάλληλα για βρέφη άνω των 9 μηνών και παιδιά

Nutritional ID

  • Εξαιρετική πηγή σιδήρου και φολικού οξέος
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες
  • Συμβάλλει στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης

 

Μερίδες: περίπου 10 χορτοπιτάκια (100γρ. ζύμη και 65γρ. γέμιση ανά μερίδα)

Για την ζύμη:

Για τη γέμιση:

  • 100-150γρ μπρόκολο

  • 100-150γρ kale

  • 30γρ καυκαλίθρες

  • 50γρ κρεμμυδάκι φρέσκο

  • 10γρ μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • 10γρ άνηθο ψιλοκομμένο

  • 50γρ μυρώνια ψιλοκομμένα

  • 100γρ σπανάκι

  • 2 αυγά (100γρ) (χτυπημένα)

  • 50ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη προσθέστε τα δύο αλεύρια. Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια σαν ζάρια και προσθέστε το στην λεκάνη κομμάτι κομμάτι ξεχωριστά ανακατεύοντας ελαφρά για να πάρει παντού αλεύρι το κάθε κομμάτι βουτύρου. Στην συνέχεια ανακατέψτε να ενσωματωθεί το βούτυρο με το αλεύρι και στο τέλος προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Κάντε την ζύμη μια μπάλα και τυλίξτε την με μια μεμβράνη φαγητού. «Ξεκουράστε» την ζύμη το λιγότερο για 1ώρα. (όλες οι ζύμες μπορεί να γίνουν και 1ημέρα πριν τη χρήση τους).

Ζεματίστε τα λαχανικά, σουρώστε και ψιλοκόψτε τα. Σε μια λεκάνη προσθέστε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και συμπληρώστε με τα ψιλομμένα αρωματικά (μαϊντανό, άνηθο, μυρώνια), το ελαιόλαδο, και εφόσον επιθυμείτε την τριμμένη φέτα.

Ρίξτε τα δύο χτυπημένα αυγά και ανακατέψτε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Χωρίστε τη ζύμη σε μικρές μπάλες των 100γρ, τοποθετήστε την μπάλα από τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και με τον πλάστη ανοίξτε στρογγυλό φύλλο. Αφαιρέστε τις λαδόκολλες. Τοποθετήστε 65γρ από τη γέμιση και διπλώστε το φύλλο αφού έχετε βρέξει τις άκρες του με το πινέλο. Φτιάξτε όσα πιτάκια επιθυμείτε και ψήστε στους 180οC μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα .

Top Tip: Όλες οι ζύμες θέλουν 1 ώρα ξεκούραση στο ψυγείο. Μπορούν να γίνουν και 1 ημέρα πριν τη χρήση τους

Aν επιθυμείτε ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και των γνωστικών λειτουργιών στα μικρά σας, αυτή η γευστική παιδική χορτόπιτα είναι η απάντηση!

Η συγκεκριμένη χορτόπιτα δεν είναι μόνο απολαυστική – γιατί το υγιεινό πρέπει να είναι και νόστιμο – αλλά επίσης ευεργετική για την μακροπρόθεση υγεία και ανάπτυξη τους, συμπεριλαμβανομένου της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Ένα φυσικό «λειτουργικό τρόφιμο» με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικές ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σε φολικό οξύ και σίδηρο, δηλαδή ιδανικό μείγμα για δυνατή ανοσία, σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνη και ανάπτυξη του εγκεφάλου!

Ανάμεσα στα ιδιαίτερα ωφέλιμα αγνά υλικά που περιέχει είναι τα:

  • Μπρόκολο, λαχανίδα (Kale), σπανάκι και τα ντελικάτεσεν της Ελληνικής φύσης μυρώνια, καυκαλίθρες..... είναι τα «απόλυτα» τρόφιμα για να εντάξετε στην διατροφή των παιδιών σας! Έχουν υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, αποτελώντας «φύλακα» της υγείας μας, και το καθένα διαφορετική υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά (πχ. σίδηρο, ασβέστιο, φολικό οξύ).
  • Hipp Κρέμα δημητριακών βιολογικής καλλιέργειας Κεχρί με ρύζι και καλαμπόκι: Εύπεπτη τροφή για τα μικρά σας με καλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης και υψηλότερη περιεκτικότητα σε μοναδικές φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτικές και άλλες ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά σημαντικά για την ανάπτυξη τους (όπως ο Ζn) συγκριτικά με το ρύζι και το σιτάρι.

‘’Ένα κομμάτι πίτα καλύπτει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ) φολικού οξέος και το 15% της ΣΗΠ σιδήρου για βρέφη 6-12 μηνών, και σχεδόν το 45% της ΣΗΠ φολικού οξέος και το 25% της ΣΗΠ σιδήρου για μικρά παιδιά 1-3 έτη’’

ToP Tip: Μολονότι όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην επαρκή πρόσληψη σιδήρου στα μικρά παιδιά, η έλλειψη του οποίου είναι συχνή και συνεπάγεται σε σιδηροπενική αναιμία (ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να συμβεί και χωρίς την εμφάνιση αναιμίας), δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχοκινητική ανάπτυξη και γνωστική επίδοση και μειωμένη ανοσία (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, EFSA).

Διατροφική αξία*/ ανά χορτοπιτάκι (100γρ. ζύμη και 65γρ. γέμιση): Θερμίδες (Kcal) 470, Λιπαρά (g) 30 (εκ των οποίων κορεσμένα 15,5g), Υδατάνθρακες (g) 42,5 (εκ των οποίων σάκχαρα 2.6g), Πρωτεϊνες (g) 10, Eδώδιμες ίνες (g) 2,2, Σίδηρος (mg) 1.6, Ασβέστιο (mg) 100, Φολικό οξύ (μg) 51.
*Η διατροφική ανάλυση αφορά την χρήση των συγκεκριμένων υλικών και ποσοτήτων που δίνονται στην συνταγή. Μπορείτε να προσθέσετε εποχιακά πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και άγρια χόρτα της αρέσκειας σας.

Σερβίρισμα: Ένα χορτοπιτάκι μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες κύριο γεύμα για το παιδί σας μετά την ηλικία του 1 έτους – ιδανικό για όσα δεν αγαπούν το κρέας - και σε μικρότερη ποσότητα ως γευστικό και θρεπτικό σνακ. Να θυμάστε ότι τα μωρά σας απαιτούν μικρότερες ποσότητες. Σε κάθε περίπτωση η ποσότητα την οποία θα καταναλώσει το παιδί σας εξαρτάται από τον ρυθμό ανάπτυξης και τις ανάγκες του οργανισμού του.

Με αγάπη
Χριστίνα Κωστάρα
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MMedSci