Υγιεινά σνακ για υγιεις ενήλικες

Το ξέρατε ότι τα λιποκύτταρα σχηματίζονται στην παιδική και εφηβική ηλικία και ο αριθμός τους δεν αλλάζει ποτέ;
Ο αριθμός των λιποκυττάρων, είτε κάποιος είναι παχύσαρκος είτε ελλειποβαρής, καθορίζεται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Αντίστοιχα, στην ενήλικη ζωή περίπου το 8-10% των λιποκυττάρων ετησίως “πεθαίνουν” και αντικαθίστανται από νέα. Ως εκ τούτου, οι ενήλικες έχουν σταθερό αριθμό λιποκυττάρων, ακόμα και αν αυτοί χάνουν ή βάζουν βάρος, καθώς οι μεταβολές κατά τις αυξομειώσεις αυτές γίνονται στον όγκο των λιποκυττάρων και όχι στον συνολικό αριθμό τους. Έτσι η διατροφή ενός παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του, καθορίζοντας το κατά πόσο θα εξελιχθεί σε έναν παχύσαρκο ενήλικα.
Ωστόσο, οι παγίδες στις διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού δεν βρίσκονται τόσο στα βασικά γεύματα της ημέρας, αλλά στα διάφορα σνακ που καταναλώνει κατά την διάρκεια αυτής.
Για παράδειγμα, μία από τις πλέον συνηθισμένες εικόνες που αντικρίζει κανείς καθημερινά είναι ένα μωρό να κρατάει στο χέρι ένα μπισκότο του εμπορίου, μπάρες δημητριακών ή άλλα σνακ που περιέχουν βούτυρο, ζάχαρη ή υποκατάστατα ζάχαρης και κακής ποιότητας πρώτες ύλες.
Ας δούμε λοιπόν κάποια απλά και γρήγορα σνακ που δεν αλλοιώνονται εύκολα και αποτελούν υγιεινές προτάσεις μιας ισορροπημένης διατροφής.

  1. Μιξ ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια πλούσια πηγή σε ακόρεστα λιπαρά και πρωτεΐνες. Τα αποξηραμένα φρούτα δίνουν βιταμίνες και είναι το γλυκό τον μικρών μας φίλων. Μπορείτε να κόψετε τους καρπούς σε μικρότερα κομμάτια και πάντα υπο επιτήρηση, λόγω του πιθανού κινδύνου πνιγμονής. Η κατανάλωση ολόκληρων ξηρών καρπών συνίσταται για παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω.
  2. Φτιάξτε την δική σας γλυκιά ή αλμυρή κρέπα: Σε μία τορτίγια βάζετε κασέρι, φέτα και διάφορα λαχανικά όπως πιπεριές και τοματίνια. Η γλυκιά της εκδοχή θα μπορούσε να παρασκευαστεί με σπιτική μαρμελάδα ή φυστικοβούτυρο και φρούτα.
  3. HiPP παιδικά μπισκότα μήλου: Μια τραγανή και χωρίς ζάχαρη επιλογή. Ιδιαίτερα λειτουργική στις ηλικίες που βγαίνουν τα δοντάκια και φαγουρίζουν τα ούλα. Κατάλληλα για παιδιά άνω του 1 έτους.
  4. HiPP παιδικά γαριδάκια με αγνά βιολογικά υλικά: Τραγανές απολαύσεις με βάση το βιολογικό κεχρί χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών. Κατάλληλα για παιδάκια από τον 8ο μήνα.
  5. Τσιπς λαχανικών: Κόψτε λαχανικά σε ροδέλες και ψήστε τα χωρίς λάδι σε λαδόκολλα. Πλούσια σε φυτικές ίνες με ελάχιστες θερμίδες. Προσφέρουν αίσθημα κορεσμού σε παιδάκια με μεγάλη όρεξη.
  6. Τορτίγιες: Ετοιμάστε τορτίγιες με χούμους και λαχανικά. Αν τα τυλίξετε σφιχτά δεν θα έχετε προβλήματα στην μεταφορά και στις καλοκαιρινές σας βόλτες.
  7. Μπάρες δημητριακών: Φτιάξτε δικές σας μπάρες δημητριακών ελέγχοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ποιότητα των υλικών που καταναλώνει το παιδί σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως βάση για τις σπιτικές σας μπάρες τα βιολογικά παιδικά μούσλι της HiPP. Αν ο χρόνος σας δεν το επιτρέπει δοκιμάστε τις παιδικές μπάρες HiPP σε υπέροχες φρουτένιες γεύσεις και χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών.
  8. Παγωμένο σταφύλι: Παγώστε ρόγες σταφυλιού στην κατάψυξη. Αφότου παγώσουν τις βουτάτε σε γιαούρτι και τις ξανα τοποθετείτε στην κατάψυξη. Έτοιμες οι παγωμένες καραμέλες σταφυλιού.
  9. Φρουτοκουπάκια της HiPP: Αποτελούν μια εύκολη και ασφαλή λύση με βιολογικά φρούτα για ένα σνακ πλούσιο σε βιταμίνες, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών.
  10. Γιαούρτι σε βαζάκι: Φτιάξτε το δικό σας επιδόρπιο. Σε ένα βαζάκι βάζουμε στραγγιστό γιαούρτι και στη συνέχεια “χτίζουμε” επίπεδα γεύσεων. Προσθέστε ένα “επίπεδο” με σπιτική μαρμελάδα ή φρουτοπολτό της HiPP (φρουτοκουπάκια). Το επόμενο επίπεδο με βρώμη και στο τέλος ένα “επίπεδο” με κομμένα φρούτα όπως φράουλες, σταφύλια, μπανάνες. Έτοιμο το γιαουρτένιο cheese cake σε βαζάκι.
  11. Φρουτοπολτοί HiPP: Μετά τον φρεσκοστυμμένο χυμό η καλύτερη επιλογή για να δροσιστούν με αγνά υλικά και βιταμίνες οι μικροί μας φίλοι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών 

Τέλος, να θυμάστε πάντα ότι η ποιότητα και το είδος της πρώτης ύλης αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους μιας ισορροπημένης διατροφής για ένα υγιές παιδί και για ένα μελλοντικά υγιή ενήλικα.

Βαλεντίνα Δερμιτζάκη
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
www.nutrivalue.gr