Το παιδί μου δεν τρώει γαλακτοκομικά

Πώς θα πάρει το απαραίτητο ασβέστιο για την ανάπτυξή του?
Πρακτικές Συμβουλές για παιδιά ηλικίας 1-3 ετών

 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην παιδική ηλικία. Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά Πρωτεΐνες-Λίπη-Υδατάνθρακες περιέχουν αρκετή ποσότητα ασβεστίου το οποίο απορροφάται σε μεγάλο ποσοστό από τον οργανισμό. Όπως είναι γνωστό το ασβέστιο βοηθάει στην ανάπτυξη των οστών. Το σώμα μας όμως δεν μπορεί να παράξει ασβέστιο από μόνο του, οπότε για να σχηματιστεί ο σκελετός πρέπει να το πάρει μέσω της τροφής. Ο οργανισμός αποθηκεύει ασβέστιο στα οστά μέχρι περίπου την ηλικία των 30 ετών, στη συνέχεια τα οστά αποδομούνται με την πάροδο των χρόνων.

Οπότε δικαιολογημένα αμέτρητοι γονείς κυνηγάνε καθημερινά τα παιδιά τους για να πιουν το γάλα τους. Eάν το παιδί κάποιες φορές δυσανασχετεί να πιει το γάλα του υπάρχουν αρκετές τροφές που περιέχουν ασβέστιο και μπορούν ως ένα βαθμό να αντικαταστήσουν το γάλα.

Ας δούμε αρχικά πόσο ασβέστιο χρειάζεται ένα παιδί ημερησίως: 1-3 ετών :

  • 500mg 4-8 ετών: 800mg
  • 9-18 ετών: 1300mg

Πηγή: Food and Nutrition Board, National Academy of Sciences, Institute of Medicine: Dietary reference intakes for calcium, phosphorus, magnesium, vitamin D, and fluoride, Washington , DC, 1997, National Academy Press.

1φλ. γάλα (240ml) περιέχει περίπου 250-300mg ασβέστιο, οπότε οι συνιστώμενες ποσότητες στις προαναφερόμενες 3 ηλικιακές ομάδες είναι αντίστοιχα: 2φλ, 3φλ. και 4 φλ. γάλα. Όπως προαναφέραμε τα γαλακτοκομικά δεν αποτελούν όμως την μοναδική πηγή ασβεστίου.

Τα παιδιά επιλέγουν την τροφή με όλες τις αισθήσεις. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή το παιδί «βαρεθεί» το γάλα ή δείξει ότι δε του αρέσει πια με μια διαφορετική συσκευσία γάλατος, μία διαφορετική μυρωδιά, ακόμα και η αίσθηση του καινούργιου μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση αυτού του νέου προϊόντος που εξακολουθεί να είναι γάλα.

Ειδικότερα για την ηλικιακή ομάδα παιδιών απο 1-3 ετών οι απαιτήσεις σε ασβέτιο δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα από άλλες τροφές γιατί δεν μπορούν ακόμα να καταναλώσουν ψάρια με το κόκκαλο τους, ξηρούς καρπούς και ταχίνι λόγω αυξημένου κινδύνου πνιγμονής. Ουσιαστικά οι τροφές που θα καλύψουν τις ανάγκες τους είναι περιορισμένες (κυρίως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια). Το παστέλι πολλές φορές περιέχει ζάχαρη και γι' αυτό το λόγο πρέπει να διαβάζετε τα συστατικά του στην πίσω πλευρά της συσκευασίας και να μην το δίνετε στο παιδί σε περίπτωση που περιέχει ζάχαρη ή υποκάταστα αυτής ( Ασπαρτάμη, Ακεσουλφάμη Κ, Σορβιτόλη, Μαλτοδεξτρίνη, Σιρόπι ή νέκταρ Αγαύης, Σιρόπι βύνης, Φρουκτόζη).

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Με την βοήθεια του πίνακα μπορείτε να επιλέξετε τα τρόφιμα που μπορούν να συμπληρώσουν το ασβέστιο που πρέπει να προσλαμβάνει το παιδί σας καθημερινά για την υγιή ανάπτυξή του.

Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο αναφέρεται σε 100γρ. ή 100ml τροφίμου

Τρόφιμα (ανα 100γρ. ή 100ml)Ασβέστιο (mg)
Γαλακτοκομικά 
Γάλα πλήρες, ημίπαχο, άπαχο115-125
Γάλα σόγιας5
Γιαούρτι πλήρες, άπαχο200
Τυρί, φέτα384
Τυρί, παρμεζάνα1220
Τυρί, ένταμ740
Δημητριακά 
Κορν φλέικς τύπου All bran74
Ψωμί, λευκό-μαύρο100
Ψάρια 
Σαρδέλα (με κόκκαλα)620
Μύδια, βρασμένα200
Γαρίδες, βρασμένες320
Λαχανικά 
Σπανάκι, ωμό93
Μπρόκολα, βρασμένα76
Πράσα, βραμένα61
Όσπρια 
Φακές60
Φρούτα 
Σύκα, αποξηραμένα200
Χουρμάδες, αποξηραμένοι68
Βερίκοκα αποξηραμένα92
Ξηροί καρποί 
Σουσάμι750
Φυστίκια Αιγίνης140
Αμύγδαλα250
Διάφορα 
Σουσάμι750
Ταχίνι420

Πηγή: EuroFIR (European Food Information Resource)

Από τον πίνακα βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές πηγές ασβεστίου.
Ενδεικτικά ένα παιδί ηλικίας 1-3 ετών θα μπορούσε με 1 φέτα ψωμί με κασέρι ένταμ για δεκατιανό ή λίγα αποξηραμένα βερίκοκα, μια μικρομερίδα φακές,1 φέτα ψωμί και λίγο μπρόκολο για μεσημεριανό να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του σε ασβέστιο.
Το μυστικό όταν το παιδί δεν αγαπά το γάλα βρίσκεται στις εναλλακτικές τροφές που θα αντικαταστήσουν το ασβέστιο που δεν θα προσλάβει από τα γαλακτοκομικά.
Έτσι, δεν χρειάζεται να κυνηγάτε το παιδί σας με ένα ποτήρι γάλα στο χέρι!
Δώστε του τη δυνατότητα της επιλογής.
Τα παιδιά θέλουν ποικιλία! Αφήστε τα να νοιώσουν ότι έχουν το έλεγχο του τί τρώνε και ...ίσως κάποτε επανέλθουν και στο γάλα!

Βαλεντίνα Δερμιτζάκη
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος