Συνέντευξη για την Βιολογική Σφραγίδα της HiPP

Η τάση προς τα βιολογικά προϊόντα ανθίζει. Όμως τα βιολογικά τρόφιμα όντως εξασφαλίζουν μια υγιεινή διατροφή; Από τη σοκολάτα μέχρι τα πατατάκια - σήμερα όλα επιτρέπεται να ονομάζονται βιολογικά προϊόντα, εάν συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις. 

Ο Καθηγητής Δρ. Claus Hipp έχει επηρεάσει τη βιολογική γεωργία στη Γερμανία όπως κανείς άλλος. Θα ήθελε να σας εξηγήσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τη διαφορά ανάμεσα στα τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα και τη Βιολογική Ποιότητα της HiPP. 

Έχετε την δική σας Βιολογική Σφραγίδα. Γιατί ;

C. Hipp: Πρώτα απ 'όλα, προέρχεται από μια μακρά παράδοση. Εμείς ξεκινήσαμε τη βιολογική γεωργία στην πράξη πριν από πάνω από 50 χρόνια. Εκείνη την εποχή, η βιολογική γεωργία δεν αποτελούσε σημαντικό θέμα. Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και προωθήσαμε την βιολογική γεωργία με πλήρη πεποίθηση. Έτσι θέσαμε νέα πρότυπα στην ποιότητα των παιδικών τροφών. Αυτές οι πολιτικές σχετικά με την ποιότητα λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή του εδάφους, την φύτευση και επεξεργασία και υπάρχουν μέσα σε κάθε βαζάκι βιολογικής τροφής της HiPP. 

 

Όμως το λογότυπο της ΕΕ για τα Βιολογικά Προϊόντα αντιπροσωπεύει επίσης την ποιότητα, έτσι δεν είναι;

C. Hipp: Φυσικά. Ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί Βιολογικής Γεωργίας είναι ένα καλό πράγμα. Απαγορεύει την χρήση χημικών και συνθετικών ψεκασμών και λιπασμάτων, τη γενετική μηχανική στα φυτά, τις τεχνητές χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά και τα αρωματικά και ενισχυτικά γεύσης. 

Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η χρήση ξεχωριστής σφραγίδας Βιολογικού Προϊόντος;

C. Hipp: Απολύτως. Το πρότυπο βιολογικό λογότυπο είναι καλό και εξίσου σημαντικό. Ωστόσο, δεν καλύπτει την δοκιμή της ποιότητας των βιολογικών προϊόντων, μετά την καλλιέργεια. Οι ρυπαντές που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος ή που προέρχονται από τους γειτονικούς αγρούς μπορεί να εξακολουθούν να επιμολύνουν το φρούτο, το λαχανικό ή τα δημητριακά που έχουν φυτευτεί. Κατά συνέπεια, οι διατάξεις επιτρέπουν μια πολύ χαμηλή ποσότητα φυτοφαρμάκων σε παιδικές τροφές. Δεν είναι έτσι τα πράγματα με τη HiPP. Εμείς αγωνιζόμαστε για πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτό που απαιτεί η νομοθεσία: αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπουμε αυτά τα κατάλοιπα και ως εκ τούτου διενεργούμε πλήρεις ελέγχους ποιότητας στο ύψιστο τεχνολογικό επίπεδο. Μόνο τέλεια βιολογικά προϊόντα εμφιαλώνονται σε βαζάκια και λαμβάνουν την Βιολογική Σφραγίδα.

 

Η Βιολογική Σφραγίδα της HiPP αντιπροσωπεύει το ύψιστο πρότυπο καθαρότητας. Πώς είναι ακόμα δυνατό να επιτυγχάνεται αυτό σήμερα;

C. Hipp: Πρώτα παίρνουμε δείγματα από το έδαφος για να διαπιστώσουμε κατά πόσο ένα συγκεκριμένο αγροτεμάχιο είναι αρχικά επιλέξιμο. Έχουμε ήδη κλείσει αποκλειστικά τις πλέον κατάλληλες περιοχές καλλιέργειας για τα διαφορετικά είδη λαχανικών πριν από πολλά χρόνια. Για διάρκεια πολλών δεκαετιών έχουμε αποκτήσει ειδικές γνώσεις για το πώς να εναλλάσσουμε τις καλλιέργειες. Υποστηρίζουμε επίσης τους βιοκαλλιεργητές κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας και συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους. Αργότερα, κατά την παράδοση, δεχόμαστε μόνο τα προϊόντα όταν πληρούν τις αυστηρές απαιτήσεις καθαρότητας της HiPP στις εργαστηριακές δοκιμές μας.

 

Πόσο εξονυχιστικός μπορεί να είναι ο έλεγχος για βλαβερές ουσίες;

C. Hipp: Κάνουμε έλεγχο για πάνω από 1000 βλαβερές ουσίες, που είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που απαιτεί η νομοθεσία. Αυτό που αγοράζετε σε ένα από τα βαζάκια μας έχει υποβληθεί σε μέχρι και 260 δοκιμές. Είμαστε σίγουρα πιο αυστηροί από αυτό που απαιτεί ο νόμος. Με την ευαίσθητη τεχνολογία μέτρησης μας θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε ένα κόκκο αλατιού σε μια πισίνα 25 μέτρων. Η HiPP έχει οικειοθελώς επιβάλει εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς σε σχέση με όλες τις γνωστές βλαβερές ουσίες και προσμείξεις. Ωστόσο, μια πολύτιμη συμβολή στη καθαρότητα προέρχεται, βέβαια, από τους ίδιους τους βιοκαλλιεργητές: γνωρίζουν την αδιάλλακτη θέση μας εδώ και πολλές δεκαετίες. Έχουμε δεσμευτεί από κοινού έτσι ώστε να παρέχουμε την ύψιστη ποιότητα. Και αυτό από την αρχή της διαδικασίας. 

 

Αυτό μπορεί να σας ενδιαφέρει:

Συνέντευξη σχετικά με τη Σφραγίδα Βιολογικής Ποιότητας της HiPP

Τι σημαίνει βιολογικά προϊόντα? Απαντήσεις από τον καθηγητή Dr. Claus Hipp