Τρώγοντας για δυο;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , ο οργανισμός έχει πολλά να αντιμετωπίσει.

Στις 40 εβδομάδες κύησης, ο οργανισμός σας έχει αρκετή δουλειά. Το έμβρυο τρέφεται εξ’ολοκλήρου διαμέσου του ομφάλιου λώρου και πρέπει να τροφοδοτείται συνεχώς με θρεπτικές ουσίες. Με λίγα λόγια: ο οργανισμός σας βρίσκεται σε μια έκτακτη κατάσταση και λειτουργεί σε μέγιστη απόδοση. Τώρα περισσότερο από ποτέ, μια υγιεινή διατροφή είναι εξίσου σημαντική όσο οι ιατρικές εξετάσεις και η πλούσια άσκηση στον καθαρό αέρα.

Είναι σημαντική η πρόσληψη επαρκών θρεπτικών συστατικών

Όλη η τροφή που χρειάζεται ένα μωρό λαμβάνεται από το αίμα της μητέρας και, εάν είναι απαραίτητο, το μωρό θα αντλήσει ακόμα και από το απόθεμα της μητέρας του. Το φολικό οξύ, το ιώδιο και το σίδηρο είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική ανάπτυξη του μωρού. Εάν υπάρχει καλός εφοδιασμός, η μητέρα και το μωρό θα αναπτύσσονται πολύ καλά. Έτσι, τόσο η μητέρα όσο και το παιδί επωφελούνται από μια καλή διατροφή .

Παρακαλώ να σημειώσετε ότι ο θηλασμός επιβαρύνει πάρα πολύ και τη μητέρα, έτσι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Ο παλιός κανόνας, ότι η μητέρα πρέπει να "τρώει για δύο", είναι παραμύθι της Χαλιμάς

Το ότι πρέπει «να τρώτε για δύο» είναι παραμύθι της Χαλιμάς.  Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών, οι μέλλουσες μητέρες δεν έχουν καμία ανάγκη για πρόσθετες θερμίδες. Μόνο αργότερα , από τον τέταρτο μήνα, θα πρέπει να τρώτε περίπου 250 θερμίδες περισσότερο την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με μια επιπλέον μερίδα μούσλι ή ένα σάντουιτς .

Οπότε, πώς μπορεί να επιτευχθεί «υγιεινή διατροφή»; Στην ουσία όλα εξαρτώνται από τα συστατικά των τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή σας θα  πρέπει να ποικίλει όσο το δυνατόν περισσότερο και να περιέχει βιταμίνες και ανόργανα μέταλλα, χωρίς όμως υπερβολικές θερμίδες . Δεν είναι η ποσότητα που έχει σημασία, αλλά η ποιότητα .

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί μιλούν για μια υψηλή πυκνότητα θρεπτικών συστατικών. Με απλά λόγια, μια ιδανική δίαιτα στην εγκυμοσύνη περιέχει μια ημερήσια πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, σαλατικών, πατατών, προϊόντων ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, θαλασσινού ψαριού για τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πού και πού κάποιων κρεάτων με χαμηλά λιπαρά. Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε αρκετά υγρά.

Ακόμα και αν καταφέρετε να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή, οι απαιτήσεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να μην είναι πλήρως καλυμμένες. Συχνά έχουμε ανεπάρκειες, ιδιαίτερα φολικού οξέος, ιωδίου και μακράς αλύσου ωμέγα- 3 λιπαρό οξύ DHA.

Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί διατροφολόγοι συστήνουν ένα συμπλήρωμα διατροφής προσαρμοσμένο στις ειδικές ανάγκες των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών κατά τη διάρκεια αυτών των σταδίων. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας για αυτό το θέμα.

Καλύτερα λιγότερο , αλλά πιο συχνά

Μην τρώτε περισσότερο από το συνηθισμένο. Να τρώτε καλύτερα. Επιτρέπεται να τρώτε ό,τι θέλετε, αλλά τα γεύματα πρέπει να είναι κατάλληλα κατανεμημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας: 

  • Ένα πλήρες πρωινό 
  • ένα κυρίως γεύμα το μεσημέρι 
  • το βράδυ κάτι μικρό και ελαφρύ
  • ένα ή δύο μικρά σνακ στα ενδιάμεσα 

Τα βαζάκια Ήπιων Φρούτων της HiPP με πολλές βιταμίνες και φυσικά χωρίς οποιαδήποτε πρόσθετη ζάχαρη είναι ένα υγιεινό σνακ μεταξύ των γευμάτων.

Συστάσεις για διάφορες ομάδες τροφίμων

ΦρούταΛαχανικάΠροϊόντα ολικής αλέσεωςΚρέαςΨάριΓαλακτοκομικά προϊόνταΦυτικά Λίπη
Φολικό Οξύ
Β - βιταμίνες
Βιταμίνη C
Σίδηρος