Αύξηση Βάρους

Πολλές μέλλουσες μητέρες αναρωτιούνται πόσα κιλά επιτρέπονται και εξακολουθούν να θεωρούνται «φυσιολογικά». Αλλά δεν υπάρχει «μια λύση για  όλους» στην αύξηση του σωματικού βάρους, επειδή κάθε εγκυμοσύνη ακολουθεί μια συγκεκριμένη πορεία.

Μια γυναίκα που ήταν αρκετά λεπτή πριν από την εγκυμοσύνη της,  δεν πρέπει να ανησυχεί ότι θα βάλει βάρος. Αν ο ΔΜΣ σας (Δείκτης Μάζας Σώματος)* πριν από την εγκυμοσύνη ήταν κάτω από 18,5, συνιστάται αύξηση του σωματικού βάρους μεταξύ 12,5 και 18 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ 18,5 έως 24,9) θα πρέπει να έχουν κατά προτίμηση μια αύξηση βάρους από 11,5 έως 16 κιλά. Εκείνες με ΔΜΣ μεταξύ 25,0 και 29,9, ακόμη και πριν από την εγκυμοσύνη θα πρέπει να προσέχουν να μην πάρουν πάρα πολύ βάρος (περίπου 7 έως 11,5 κιλά).

Μην το παρακάνετε

Αν σπαταλάτε όλο σας το χρόνο σας στη ζυγαριά, δεν κάνετε χάρη στον εαυτό σας. Ο γυναικολόγος σας θα ελέγξει το βάρος σας κατά τη διάρκεια κάθε ελέγχου ρουτίνας και θα αξιολογήσει κατά πόσο είστε εντός των ορίων που συνιστώνται.  Σε γενικές γραμμές, οι θερμιδικές σας ανάγκες δεν θα αυξηθούν πριν από τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης, και στη συνέχεια κατά μόνο περίπου 250 θερμίδες. Αλλά οι απαιτήσεις σας για τις βασικές βιταμίνες και τα ανόργανα μέταλλα, θα είναι αυξημένες από την αρχή. Γι'αυτό είναι ζωτικής σημασίας να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και στην περίοδο του θηλασμού. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πρόσθετες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από ναυτία και εμετούς κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών, οπότε δεν τίθεται θέμα αύξησης βάρους. Μερικές γυναίκες ακόμα χάνουν βάρος κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. 

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας, η εβδομαδιαία αύξηση του σωματικού βάρους είναι μεταξύ 300 και 500 γραμμάρια(ανάλογα με το βάρος προ της εγκυμοσύνης σας). Λίγο πριν από τη γέννηση, οι ενεργειακές απαιτήσεις μπορεί να μειωθούν και πάλι, καθώς η ικανότητά σας για άσκηση είναι περιορισμένη.  Αλλά το ίδιο ισχύει και εδώ: η ποσότητα ενέργειας που πραγματικά χρειάζεται, θα ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα.

Η δίαιτα είναι εκτός συζήτησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Επειδή είσαστε υπέρβαρη πριν από την εγκυμοσύνη, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει τώρα να χάσετε βάρος, καθώς αυτό θα μπορούσε να βλάψει την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών από το βρέφος. Πέρα από αυτό, κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας – όπως και με το κάπνισμα - πολλές τοξίνες απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος και, κατά συνέπεια, στο αγέννητο παιδί σας .

*ΔΜΣ = Δείκτης Μάζας Σώματος είναι η αναλογία ανάμεσα στο σωματικό σας βάρους και στο ύψος σας.
Πώς να υπολογίσετε τον ΔΜΣ σας: σωματικό βάρος (σε κιλά) διαιρούμενο με το ύψος σας στο τετράγωνο (τ.μ.). Για παράδειγμα: 60 κιλά:(1,60 m)² = 23,4 kg/m². Ο ΔΜΣ για τις γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι 18,5 - 24,9 kg / m² .