Οξυγόνο χάρη στον σίδηρο

Γιατί ο σίδηρος είναι τόσο σημαντικός;

Ο σίδηρος προμηθεύει στη μητέρα και στο παιδί το ζωτικής σημασίας οξυγόνο. Το μεγαλύτερο μέρος του σιδήρου στον οργανισμό διαρκώς συμμετέχει στην παροχή οξυγόνου από τους πνεύμονες στο αίμα και σε όλα τα άλλα όργανα, κυρίως στον εγκέφαλο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μητέρα τροφοδοτεί το μωρό με αποθήκες σιδήρου για τους πρώτους τέσσερις μήνες της ζωής. Μόνο τότε μπορεί ένα νεογέννητο μωρό να αρχίσει να παράγει σίδηρο ανεξάρτητα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι απαιτήσεις σιδήρου διπλασιάζονται. Μια επαρκής πρόσληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική προς το τέλος, όταν το μωρό αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Μια κατάλληλη ποσότητα σιδήρου είναι συνεπώς το ιδανικό ξεκίνημα στη ζωή.

Μια ματιά στα στοιχεία της μητέρας παρέχει πληροφορίες σχετικά με την παροχή σιδήρου της μητέρας. Αυτό που μετράει είναι το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης, η περιεκτικότητα του αίματος σε ερυθρά αιμοσφαίρια. Εάν το επίπεδο είναι υψηλότερο από 12 % g , η παροχή σιδήρου είναι καλή. Ένα επίπεδο κάτω από 12 g % θεωρείται κρίσιμο.

Καλές πηγές σιδήρου

Ο σίδηρος δεν είναι πάντα σίδηρος. Περιέχεται σε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης. Ο οργανισμός μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το σίδηρο ζωικής προέλευσης, καθότι είναι δυσκολότερο να απορροφήσει το σίδηρο μη-ζωικής προέλευσης.  Είναι γι αυτό που οι χορτοφάγοι έχουν συχνά προβλήματα με την παροχή σιδήρου τους. Αλλά υπάρχουν τρόποι και μέσα για να ενισχυθεί το επίπεδο σιδήρου στον οργανισμό: η βιταμίνη C βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις τροφές σας, είναι λογικό να συνδυάζετε τα πλούσια σε σίδηρο δημητριακά με πηγές βιταμίνης C, όπως λίγο χυμό φρούτων ή φρούτα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού στη σαλάτα, ή φρούτα στο μούσλι.

Ωστόσο, ο σίδηρος έχει και εχθρούς: η τανίνη εμποδίζει την πρόσληψη σιδήρου και περιέχεται στο μαύρο τσάι , τον καφέ και το κόκκινο κρασί .

Τα όσπρια, οι νιφάδες βρώμης και το κρέας είναι πλούσια σε σίδηρο. Μεγάλες ποσότητες πολύτιμου σιδήρου ανευρίσκονται επίσης στα βερίκοκα.

 

Ο μύθος για το σπανάκι δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλής όσο ήταν. Στο παρελθόν πίστευαν ότι το σπανάκι ήταν εξαιρετικά πλούσιο σε σίδηρο . Σήμερα γνωρίζουμε ότι το σπανάκι είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου, αλλά όχι στο βαθμό που κάποτε εθεωρείτο. Εκατό γραμμάρια περιέχουν περίπου 3-4 mg σιδήρου.

Συμπτώματα Ανεπάρκειας

Η έλλειψη σιδήρου έχει συνέπειες: τα συμπτώματα κυμαίνονται από κόπωση και κεφαλαλγία σε διαταραχές του ύπνου και ναυτία. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει αναιμία, που σημαίνει έλλειψη αίματος.