Ενέργεια για τον οργανισμό, χάρη στη νιασίνη

Γιατί η νιασίνη είναι τόσο σημαντική;

Η νιασίνη ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β. Το σώμα χρειάζεται νιασίνη για το μεταβολισμό του εγκεφάλου - ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος - και για την κυτταρική αναπνοή, των μυών και του συνδετικού ιστού. Πολλά ένζυμα που εμπλέκονται στον μεταβολισμό της ενέργειας απαιτούν νιασίνη. Η νιασίνη όμως μπορεί να κάνει περισσότερα από αυτά: έχει μια θετική επίδραση στη διάθεση, στον ύπνο και στον καρδιακό ρυθμό. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η νιασίνη βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, οι απαιτήσεις είναι μεταξύ 15 και 17 mg την ημέρα.

Καλές πηγές νιασίνης

Το ψάρι και το κρέας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε νιασίνη, αλλά και τα αυγά, τα προϊόντα ολικής άλεσεως, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα συμβάλλουν επίσης στην παροχή νιασίνης. Ωστόσο, η φυτικής προέλευσης νιασίνη δεν μπορεί να απορροφηθεί τόσο καλά όσο η νιασίνη ζωικής προέλευσης. Τα καλά νέα είναι ότι η νιασίνη είναι σχετικά σταθερή στην θερμότητα, στο φως και στον αέρα. Μόνο περίπου το 20 % χάνεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Καθότι η νιασίνη αποτελείται από ένα αμινοξύ (τρυπτοφάνη), γενικά θα είστε ασφαλείς με προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνες .

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Πιθανώς η πιο γνωστή ασθένεια ανεπάρκειας είναι πελλάγρα, δηλαδή κάτι σαν «τραχύ δέρμα».  Η πελλάγρα αναγνωρίστηκε τον 18ο αιώνα, σε περιοχές όπου ο αραβόσιτος και το κεχρί ήταν οι κυρίαρχες καλλιέργειες εδωδίμων φυτών, που περιέχουν και οι δύο μόνο λίγη φυσική νιασίνη. Ακόμα και σήμερα, αυτές οι ασθένειες του δέρματος είναι διαδεδομένες σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Σε εύπορες κοινωνίες η πελλάγρα δεν εμφανίζεται πια. 

Μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου και του πεπτικού συστήματος. Τα πρώτα σημάδια μπορεί να είναι η έλλειψη όρεξης, σε συνδυασμό με ξηροστομία και απώλεια βάρους.  Ζάλη, κεφαλαλγία και μικρή σύγχυση μπορεί να συμβεί.