Νηπιακή ηλικία - μια νέα εποχή αρχίζει

Τα πρώτα ευτυχισμένα γενέθλια για το μικρό σας! Τώρα το παιδί σας δεν είναι πια βρέφος, αλλά ένα μικρό παιδί, που ανακαλύπτει τον κόσμο όλο και πιο ενεργά. Για το σκοπό αυτό, το παιδί σας χρειάζεται μια  υγιεινή διατροφή που να του παρέχει επαρκή ενέργεια και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Τα νήπια έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες. Χρειάζονται ένα υψηλότερο επίπεδο θρεπτικής πυκνότητας, αλλά δεν μπορούν ακόμα να ανεχθούν  ό,τι τρώνε οι ενήλικες ή τα μεγαλύτερα παιδιά.

Εξασφαλίστε από τώρα μια υγιεινή διατροφή, π.χ. με πολλά φρούτα και λαχανικά, επειδή αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία τα παιδιά αναπτύσσουν διατροφικές συνήθειες που μπορεί να διατηρηθούν για όλη τους τη ζωή. 

Ειδικώτερα σε αυτή την ηλικία τα νήπια αναπτύσσουν την φυσική επιθυμία να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα μόνα τους. Αυτό περιλαμβάνει επίσης και το να τρώνε σαν μεγάλοι. Η φράση «μπορώ να το κάνω και μόνος/μόνη μου» γίνεται μέρος του καθημερινού λεξιλογίου ενός παιδιού αέσως μόλις αρχίσει να μιλά. Ενθαρρύνετε τη χαρά του να είναι ανεξάρτητο και αφήστε το παιδί σας να δοκιμάσει και να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για το φαγητό. 

Πολλοί γονείς είναι λίγο μπερδεμένοι σχετικά με τη σωστή διατροφή σε αυτή τη συναρπαστική περίοδο. Δεν είναι σίγουροι αν τα παιδικά προϊόντα είναι ακόμα κατάλληλα ή τι μπορεί να έχει ήδη καταναλωθεί σε οικογενειακά γεύματα. Με αυτό τον οδηγό θα θέλαμε να σας στηρίξουμε κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας του παιδιού σας. 

Ρυθμίστε τα γεύματα που προσφέρετε ανάλογα με την ανάπτυξη του παιδιού σας. Μερικά παιδιά μπορούν ήδη να μασήσουν καλά και τους αρέσει να τρώνε το ίδιο φαγητό όπως η υπόλοιπη οικογένεια, ενώ άλλα μπορεί να εξακολουθούν να θέλουν βρεφικές κρέμες. Στην επιλογή τροφίμων, υπάρχουν μόνο πολύ λίγοι περιορισμοί. 

 

Παρακαλούμε θεωρήστε τις συστάσεις μας ως κατευθυντήριες γραμμές, όχι ως «πρέπει».  Οι δίαιτες δεν μπορούν να ακολουθούν πάντα ένα σχέδιο επειδή το παιδί σας δεν θα τρώει πάντα ό, τι προσφέρεται, ή επειδή ίσως να μην είστε στο σπίτι, ή δεν έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να ακολουθήσετε το σχέδιο. Αυτό είναι απόλυτα ΟΚ. Σημαντικό είναι μόνο να προσφέρετε τα γεύματα σύμφωνα με το πρόγραμμα, όποτε είναι εφικτό και να προσφέρετε μια ισορροπημένη διατροφή καθ 'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.