Το παιδί μου είναι τόσο επιλεκτικό

Το παιδί μου είναι υπερβολικά επιλεκτικό και αρνείται πάρα πολλά φαγητά - τι μπορώ να κάνω;

 

Συχνά τα νήπια γίνονται «ιδιότροπα» με το φαγητό τους. Ξαφνικά αρνούνται να φάνε καινούργια τρόφιμα, αλλά και τρόφιμα που απολάμβαναν να τρώνε προηγουμένως. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει εν μέρει με το ότι ανακαλύπτουν τα δικά τους «θέλω» και αρχίζουν να αποφασίζουν εκείνα για το δικό τους φαγητό.  Η άρνηση να δοκιμάσουν κάτι το νέο μπορεί να συνδέεται με μια φοβία που είναι χαρακτηριστική στα νήπια, τη γνωστή «νεοφοβία».

Υπολογίζεται ότι ο λόγος για αυτό έχει βιολογικό υπόβαθρο, επειδή κάθε νέο είδος τροφής έχει έναν κίνδυνο να είναι δηλητηριώδης. Η ανησυχία των παιδιών είναι η προστασία τους, σε μια ηλικία που μαθαίνουν να περπατούν και θα μπορούσαν να τρέξουν μακριά από τους γονείς. Είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν ότι είναι συνήθως μια προσωρινή φάση του «αυτό δεν μου αρέσει»  και η επαναλαμβανόμενη δοκιμή τροφίμων μπορεί να το αλλάξει αυτό. Το να μην δέχονται διάφορα τρόφιμα, είναι επομένως φυσιολογικό στα νήπια και είναι καλύτερα να μην επικρίνουμε. Τα παιδιά συχνά χρειάζονται μερικές δοκιμές πριν τους αρέσει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.

Συμβουλές: Προσφέρετε στο παιδί σας μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα – ακόμα και εκείνα τα οποία έχουν προηγουμένως απορρίψει. Η κακή διάθεση καταστρέφει την όρεξη – όσο πιο πολύ οι γονείς γκρινιάζουν για την ιδιοτροπία τους, τόσο πιο λίγο τα παιδιά θέλουν να φάνε. Μια υγιεινή επιλογή τροφίμων στο τραπέζι δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα με τη θέλησή του και να μάθει να τα αγαπήσει. Εσείς πρέπει να είστε ένα καλό πρότυπο και να τρώτε ποικίλα και υγιεινά γεύματα. 

Μερικές φορές μπορεί να σας βοηθήσει να συνδυάσετε ένα τρόφιμο που έχει απορριφθεί με ένα αγαπημένο τρόφιμο έτσι ώστε να αφήσετε το παιδί να συνηθίσει την γεύση σιγά-σιγά (για παράδειγμα, συνδυάστε ένα νέο λαχανικό με λαχανικά που είναι αγαπητά, όπως τα καρότα). Ακόμη και αν χρειαστούν μερικοί μήνες και η υπομονή σας εξαντληθεί - αργά ή γρήγορα το παιδί σας θα τρώει πολλά διαφορετικά φαγητά, έτσι χαλαρώστε και «συνεχίσετε να προσπαθείτε»… 

Έχετε άλλες επιπλέον ερωτήσεις;


Παρακαλώ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στη διεύθυνση:
info(at)@mailhippgreece(dot).gr