Κατάλληλες ποσότητες και συνδυασμοί διατροφής

Πώς μπορώ να ξέρω ότι το παιδί μου τρώει αρκετά και παίρνει όλα τα απαραίτητα;

Η όρεξη και η επιλογή των τροφίμων είναι συχνά πολύ διαφορετικές από παιδί σε παιδί και από μέρα σε μέρα. Κανονικά, τα παιδιά παίρνουν μόνο αυτό που χρειάζονται για ένα χρονικό διάστημα. Η καλύτερη επιβεβαίωση ότι τρώει αρκετά είναι απλή: εάν το παιδί σας είναι φυσιολογικό σε μέγεθος και βάρος και είναι υγιές, τότε τρώει αρκετά. Αν δεν είστε σίγουροι, μιλήστε με τον παιδίατρό σας - μπορεί να βοηθήσει αν χρειαστεί.

Πόσα γεύματα χρειάζεται το παιδί μου τώρα;

Με γνώμονα την εμπειρία, 5 γεύματα είναι ακριβώς ό,τι πρέπει για νήπια:
3 κυρίως γεύματα - πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα - συν ένα σνακ το πρωί και ένα το απόγευμα.

Πόσα γλυκά επιτρέπεται να τρώει το παιδί μου;

Γλυκά με μέτρο μπορεί να είναι μέρος της διατροφής ενός νηπίου: αυτό σημαίνει μία ή δύο φορές την ημέρα μια μικρή ποσότητα, για παράδειγμα, μια γλυκιά επάλειψη σε ψωμί. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν το θέμα των γλυκών. Οι γονείς θα πρέπει να βεβαιωθούν όμως ότι τα παιδιά δεν τρώνε υπερβολικές ποσότητες γλυκών επειδή:

  • το να τρώνε γλυκά πολύ συχνά προκαλεί ζημιά στα δόντια
  • τα γλυκά τρόφιμα συνήθως περιέχουν πολλές θερμίδες και πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα

Τρώγοντας πάρα πολλά γλυκά, αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνουν υπέρβαρα και δεν λαμβάνονται αρκετές απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. 

Η συμβουλή μας: αντί για ένα γλυκό σνακ, είναι καλύτερο να προσφέρετε κάτι γλυκό την ώρα του γεύματος, π.χ. γλυκιά επάλειψη σε ψωμί ή κάποιο παγωτό ως σνακ μεταξύ των γευμάτων. Το τσιμπολόγημα παρέχει περιττές θερμίδες και μειώνει την όρεξη για κανονικά γεύματα.

Έχετε άλλες επιπλέον ερωτήσεις;


Παρακαλώ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στη διεύθυνση:
info(at)@mailhippgreece(dot).gr