Η χώνευση στα βρέφη: Τι πρέπει να γίνει εάν τα κόπρανα είναι υδαρή/μαλακά;

Τα κόπρανα ενός μωρού μπορούν να διαφέρουν πολύ στο χρώμα, την οσμή, τη μορφή και τη σύσταση, ανάλογα με το τι έχει φάει το μωρό (μητρικό γάλα, συμβατικά παρασκευάσματα βρεφικού γάλακτος, υποαλλεργικά βρεφικά γάλατα, τροφές απογαλακτισμού) - ακριβώς όπως στους ενήλικες.

Όταν το μωρό θηλάζει τα κόπρανά του είναι από μαλακά μέχρι και υδαρή. Εάν ένα μωρό τρέφεται αποκλειστικά με μπιμπερό, τότε ανάλογα με τη σύνθεση του παρασκευάσματος βρεφικού γάλακτος, τα κόπρανά του μπορεί να είναι πιο σκληρά ή παρόμοια με εκείνα των μωρών που θηλάζουν. Για παράδειγμα, το HiPP Combiotic® περιέχει εδώδιμες ίνες (γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες που προέρχονται από τη λακτόζη) οι οποίες χαλαρώνουν τα κόπρανα και έτσι τα κάνουν πιο μαλακά.

Η κίνηση των εντέρων αλλάζει… μπορεί να γίνει πιο υδαρής αν…

  • έχει αλλάξει το παρασκεύασμα βρεφικού γάλακτος (φάση μετάβασης)
  • ένα μωρό βγάζει δοντάκια
  • το μωρό τρώει λίγη/λιγότερη τροφή απογαλακτισμού
  • ένα μωρό πίνει πολλά επιπλέον υγρά, π.χ. όταν κάνει ζέστη
  • καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα φρούτων/χυμών

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αποδεχτείτε την κατάσταση και περιμένετε, αλλάζετε τις πάνες πιο συχνά, αφήστε την περιοχή που καλύπτεται από την πάνα να αερίζεται και αν είναι απαραίτητο, εφαρμόστε κρέμα για την προστασία του ευαίσθητου δέρματος στην περιοχή της πάνας.

Για να γίνουν πιο σφιχτά τα κόπρανα, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν (στην ηλικία των τροφών απογαλακτισμού)

  • Μπορεί να γίνει μια επιλογή ως προς τις τροφές που θα δίδονται
  • Οι μπανάνες και τα καρότα είναι τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν πιο σκληρά κόπρανα
  • Στα βαζάκια μας, δίπλα από τον κατάλογο των συστατικών, θα βρείτε το σημείωμα «βελτιώνει την εντερική λειτουργία», 
  • Ελέγξτε πόσα φρούτα και χυμοί καταναλώνονται και εάν είναι απαραίτητο περιορίστε τις ποσότητες

Σημαντικό: Εάν το μωρό σας έχει πεπτικές διαταραχές, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Ακόμη και η ελαφριά διάρροια σε βρέφη και νήπια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες.
Για το λόγο αυτό, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σε περίπτωση διάρροιας.

Αν τα κόπρανα είναι υδαρή και έχουν δυσάρεστη οσμή, και η κινητικότητα του εντέρου γίνεται αρκετές φορές την ημέρα (πιο συχνά απ' ότι συνήθως), τότε είναι διάρροια, και είναι επιτακτική ανάγκη να επισκεφθείτε έναν παιδίατρο. . Η διάρροια πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντοτε από γιατρό. Μόνο ο παιδίατρός σας μπορεί να προσδιορίσει την αιτία.

Εάν το παιδί σας κάνει επίσης και εμετούς και έχει πυρετό, ή φαίνεται με οποιοδήποτε τρόπο άρρωστο, τότε είναι πιθανώς μια διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος η οποία εμφανίζεται αρκετά συχνά σε βρέφη και νήπια, και είναι επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνίσει την κατάσταση ένας παιδίατρος.

Εάν ένα παιδί πάσχει από διάρροια ή/και εμετούς,  μεγάλες ποσότητες υγρών και μετάλλων (ηλεκτρολύτες) χάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν αυτά δεν αντικατασταθούν, ο οργανισμός του παιδιού μπορεί να αφυδατωθεί γρήγορα.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αντισταθμίσετε την απώλεια υγρών και μετάλλων. Για το σκοπό αυτό, οι γιατροί συνιστούν τα λεγόμενα πόσιμα διαλύματα (διαλύματα ενυδάτωσης από το στόμα - ORS). Είναι διαθέσιμα σε κάθε φαρμακείο.