Κλάμα και φωνές

Τι να κάνω όταν κλαίει το μωρό;

Όταν το μικρό σας κλαίει, η πρώτη σας αντίδραση θα είναι να το πάρετε στην αγκαλιά σας ή να καθίσετε δίπλα του για να το ηρεμήσετε. Ενστικτωδώς έχετε ήδη ενεργήσει σωστά! Με το κλάμα το παιδί σας ειδοποιεί ότι δεν αισθάνεται καλά. Εάν το μωρό σας κλαίει, χρειάζεται την επιβεβαίωση ότι είστε εκεί και ότι δεν είναι μόνο του.

Τι πρέπει να κάνετε αν κλαίει το μωρό σας;

  • Αν το μωρό σας πεινάει, η αγκαλιά δεν θα το ικανοποιήσει για αρκετή ώρα. Αν το τελευταίο γεύμα ήταν πριν από περισσότερο από 2 ώρες, δοκιμάστε να το θηλάσετε ή να το ταΐσετε με το μπιμπερό. Αν έχει φάει το κανονικό του γεύμα πριν από 1 ώρα, τότε μάλλον δεν κλαίει επειδή πεινάει. Αντ’αυτού προσπαθήστε να το πάρετε στην αγκαλιά σας, κάντε το να ρευτεί ξανά και περιμένετε λίγο μέχρι το επόμενο γεύμα. Σας συνιστούμε να το κάνετε αυτό, διότι εάν τα διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα είναι πολύ μικρά, το στομάχι του μωρού είναι ακόμη απασχολημένο με το προηγούμενο γεύμα και δεν είναι κενό - έτσι το μωρό σας πιθανώς να κλαίει ακόμη περισσότερο! 
  • Ο μετεωρισμός μπορεί επίσης να είναι η αιτία που κλαίνε τα μωρά. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, αν υπάρχει ακόμα αέρας στο στομάχι του και αν το μωρό δεν έχει ρευτεί επαρκώς μετά το τελευταίο γεύμα. Προσπαθήστε να πάρετε προσεκτικά το μωρό στην αγκαλιά σας, και κάντε το να ρευτεί για άλλη μια φορά. Μερικές φορές βοηθά επίσης να κάνετε μασάζ στην κοιλιά τους με απαλές κυκλικές, δεξιόστροφες κινήσεις. Αυτό θα διαλύσει φυσαλίδες αέρα στα έντερα, που δεν μπορεί το μωρό να απαλλαγεί από μόνο του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαραθέλαιο ή ειδικό μείγμα από αγνά αιθέρια έλαια για χαλάρωση επώδυνων αερίων και κολικών για το μασάζ της κοιλιάς, το οποίο θα χαλαρώσει το στομάχι.

Η λεγόμενη «θέση αεροπλάνο» μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στην περίπτωση αερίων στομάχου: ξαπλώστε το μωρό σας μπρούμυτα του πάνω στον βραχίονα σας. Στηρίξτε το κεφάλι του μωρού σας με το χέρι σας. Είναι επίσης δυνατό να το κάνουμε και από την ανάποδη με το κεφαλάκι του στον αγκώνα σας. Μπορείτε να μεταφέρετε το παιδί σας έτσι, ή απλά να το αγκαλιάζετε.

Εάν χρησιμοποιείτε παρασκεύασμα βρεφικού γάλακτος, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα μπιμπερό με άγλυκο τσάι κύμινο ή μάραθο.

Αν δεν υπάρξει βελτίωση, σας συνιστούμε να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας. Μπορείτε να ξεκαθαρίσετε το ερώτημα του κατά πόσον ένα ειδικό βρεφικό γάλα είναι μια καλή ιδέα για το μωρό σας. Κατ 'αρχήν, τα ειδικά βρεφικά γάλατα θα πρέπει να δίνονται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.

Συμβουλή: προσφέρετε στο μωρό σας το αίσθημα ηρεμίας και ασφάλειας σε αυτή την περίοδο ανησυχίας. Να είστε με το παιδί σας, να το κρατάτε και να το νανουρίζετε απαλά. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε ένα ήρεμο και ρυθμισμένο καθημερινό ρυθμό.

  • Ελέγξτε αν η πάνα είναι γεμάτη ή αν είναι ερεθισμένη η περιοχή της πάνας
  • Ίσως το μωρό σας να κλαίει επειδή κρυώνει. Τα μωρά είναι ακόμα πολύ ευαίσθητα στο κρύο. Αν θέλετε να ζεστάνετε το κρεβάτι πριν τον ύπνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική βρεφική θερμοφόρα με πάνινο ύφασμα. Σε αυτήν την περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι το ζεστό νερό δεν μπορεί να διαρρεύσει και ότι το μπουκάλι δεν είναι πάρα πολύ καυτό! Όταν θα βάλετε το μωρό σας στο κρεβάτι, βγάλτε πρώτα τη θερμοφόρα.
  • Μερικές φορές τα μωρά κλαίνε επειδή ζεσταίνονται. Εάν το μωρό σας ιδρώνει γύρω από το λαιμό, ελέγξτε με το χέρι σας αν είναι πολύ ζεστά ντυμένο. Οι φυσικές ίνες είναι ιδανικές στα είδη ένδυσης, επειδή επιτρέπουν καλή ανταλλαγή θερμότητας με το περιβάλλον. Το μωρό δεν θα ζεσταίνεται πολύ με αυτά, αλλά δεν θα είναι ούτε πολύ ελαφρά ντυμένο. Τα μάλλινα σακάκια και καπέλα απαιτούνται μόνο για εξωτερικούς χώρους και μόνο αν είναι κρύο ή όταν φυσάει.

Συμβουλή: Αν το μωρό σας κλαίει, τραγουδίστε του ένα νανούρισμα ή διηγηθείτε του μία ιστορία. Πολύ συχνά ο ήχος της φωνής σας ή απλά η αίσθηση ότι είστε κοντά του είναι αρκετά για να παρηγορηθούν.