Πότε και πώς γίνεται ο απογαλακτισμός;

Την απόφαση για το πότε θα γίνει ο απογαλακτισμός θα την πάρετε εσείς και το μωρό σας.  Δεν υπάρχει καμία καθοριστική σωστή στιγμή για τον απογαλακτισμό. Μερικά παιδιά θέλουν να θηλάζουν περισσότερο από ό, τι έχει υπολογίσει η μητέρα τους. Οι προσωπικές ανάγκες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Τα μωρά χρειάζονται τη λεγόμενη «συμπληρωματική τροφή απογαλακτισμού» ξεκινώντας το νωρίτερο από την ηλικία των τεσσάρων μηνών μέχρι το αργότερο τις αρχές των εφτά μηνών για την ανάπτυξή τους. Ο θηλασμός θα πρέπει να αντικατασταθεί από τις παιδικές τροφές βήμα με βήμα. Αυτός είναι ο πιο φυσιολογικός τρόπος απογαλακτισμού.

Μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε τα υπολειπόμενα γεύματα - εφόσον κι εσείς και το μωρό σας είστε ευχαριστημένοι με αυτό. Αν πρέπει ή αν θέλετε να κάνετε απογαλακτισμό, σιγά σιγά (κάθε εβδομάδα) αντικαθιστάτε ένα θηλασμό μετά τον άλλο με βρεφικό παρασκεύασμα γάλακτος.

Σε περίπτωση που το μωρό σας αρνείται το «άλλο» γάλα ή την «άλλη» θηλή, δοκιμάστε πρώτα με δικό σας γάλα το οποίο έχετε αντλήσει ή βυθίστε τη θηλή σε μητρικό γάλα.

Όταν το παιδί σας έχει συνηθίσει στο μπιμπερό, δώστε του βρεφικό παρασκεύασμα γάλακτος. Η παραγωγή γάλακτος σας θα μειωθεί όταν το μωρό σας θηλάζει λιγότερο, και όταν εσείς μειώσετε την πρόσληψη υγρών.

Σημαντική υποσημείωση:

Ο θηλασμός είναι η καλύτερη και φθηνότερη μορφή διατροφής για το μωρό σας και ταυτόχρονα, παρέχει καλή προστασία από ασθένειες. Θηλάζοντας το μωρό σας συχνά διευκολύνετε τη ροή του γάλακτος.. Φροντίστε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η απόφαση να μη θηλάσετε είναι δύσκολο να αντιστραφεί. Αν δώσετε επιπρόσθετα και βρεφικό παρασκεύασμα γάλακτος με το μπιμπερό στο μωρό σας αυτό μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία του θηλασμού. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες. Συμβουλευτείτε την κλινική ή τον παιδίατρό σας.