Όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών, το μητρικό γάλα είναι η μοναδική πηγή των πιο σημαντικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ένα μωρό για μια υγιή ανάπτυξη. Γι 'αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό η διατροφή της μητέρας να είναι υγιής και ισορροπημένη. Φρέσκα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, και ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι σημαντικά  έτσι ώστε να εφοδιάζονται τα βρέφη καλά με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, και ζωτικής σημασίας λιπαρά οξέα.

Σύμφωνα με παιδιάτρους, μόνο η βιταμίνη D και το φθόριο θα πρέπει να δίδονται επιπρόσθετα στο μητρικό γάλα, ως προληπτικό μέτρο.
Επίσης συνιστάται η χορήγηση συμπληρώματος φθορίου έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης τερηδόνας.

LCP (Ωμέγα-3 & 6)

Τα LCP (Ωμέγα-3 & 6)έχουν σημαντική λειτουργία στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και της όρασης.
Τα LCP λιπαρά οξέα (ή LC-PUFA) είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Έχουν μια σημαντική λειτουργία στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και της όρασης. Τα πιο σημαντικά λιπαρά οξέα LCP για την υγιή ανάπτυξη είναι το αραχιδονικό οξύ
(ΑΑ) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).  Αυτά ανευρίσκονται επίσης στο μητρικό γάλα.

Το Ωμέγα-3 είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα νεογνά για την ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων. Εφόσον το μυαλό μεγαλώνει και ωριμάζει σε μεγάλο βαθμό κατά τα πρώτα δυο χρόνια ζωής, η κανονική κατανάλωση των Ωμέγα-3  λιπαρών οξέων είναι ιδιαίτερα σημαντική: το 0,5% της ημερήσιας ενεργειακής απαίτησης ενός βρέφους θα πρέπει να καλύπτεται από Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Φυσικές καλλιέργειες γαλακτικού οξέος

Το μητρικό γάλα περιέχει διάφορες καλλιέργειες γαλακτικού οξέος που βοηθούν τα θηλάζοντα βρέφη να αναπτύξουν μια υγιή εντερική χλωρίδα. Οι μητέρες μεταφέρουν στα βρέφη τους τις προστατευτικές καλλιέργειες γαλακτικού οξέος μέσω του μητρικού γάλακτος. Οι φυσικές προστατευτικές καλλιέργειες στο μητρικό γάλα εγκαθίστανται στο έντερο και μπορούν να αποτρέψουν τον πολλαπλασιασμό των ανεπιθύμητων ή επιβλαβών μικροβίων. Ως εκ τούτου, τα θηλάζοντα βρέφη αποκτούν μια ειδική προστατευτική ασπίδα, καθότι το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος  βρίσκεται στο έντερο.

Εδώδιμες ίνες μητρικού γάλατος

Εδώδιμες ίνες μητρικού γάλατος (ολιγοσακχαρίτες μητρικού γάλατος) χρησιμεύουν ως τροφή για τις προστατευτικές καλλιέργειες γαλακτικού οξέος και κατά συνέπεια συμβάλουν σε μια υγιή εντερική χλωρίδα.

Περαιτέρω πολύτιμα προστατευτικά συστατικά στο μητρικό γάλα

Τα μωρά παίρνουν επιπρόσθετα πολύτιμα προστατευτικά συστατικά από το μητρικό γάλα τα οποία συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη τους.
Μερικά παραδείγματα:

  • Αντισώματα (ανοσοσφαιρίνες) ή λυσοζύμες: έχουν άμεση επίδραση στα βακτήρια
  • Αντιοξειδωτικά και διάφορες ουσίες-διαβιβαστές: βοηθούν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων
  • Λακτοφερίνη: βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το σίδηρο και είναι αποτελεσματική κατά των βακτηρίων
  • Δεν είναι όλες οι λειτουργίες ορισμένων συστατικών του μητρικού γάλακτος γνωστές
  • Πολλά άλλα συστατικά δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί καθόλου